Kronik periodontitisli hastalarda fotodinamik terapinin etkinliğinin değerlendirilmesi - Sümer, Tuğçe (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı kronik periodontitisli (KP) bireylerde başlangıç periodontal tedaviye (BPT) ilave kullanılan fotodinamik terapinin (FDT) klinik ve biyokimyasal etkilerinin incelenmesidir. Kontrollü ve split-mouth dizayn edilmiş araştırmaya sistemik olarak sağlıklı 20 KP hastası dahil edildi. Tüm hastalara ağız hijyeni eğitimi, diş/ kök yüzey temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesini içeren BPT uygulandı. Üç yarım çene test gruplarını, 1 yarım çene kontrol grubunu oluşturdu. Klinik değerlendirmede plak indeks, gingival indeks, sondalama derinliği, rölatif ataşman seviyesi ve sondalamada kanama parametreleri başlangıç (0. gün) ve tedavi sonrası 3. ayda kaydedildi. Biyokimyasal değerlendirme amacıyla 0. gün, 1. ve 3. aylarda SD≥5 mm olan bölgelerden kağıt şeritlerle dişeti oluğu sıvısı (DOS) toplandı, periotron cihazı kullanılarak DOS hacmi hesaplandı. DOS örneklerindeki matriks metalloproteinaz-8 (MMP-8) seviyesi, spesifik sandwich enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kiti kullanılarak tespit edildi. Başlangıç klinik ve biyokimyasal parametrelerde gruplararası anlamlı fark gözlenmedi. Tedavi sonrası 3. ayda tüm gruplarda başlangıç değerlerine göre anlamlı klinik iyileşme gözlenirken (p<0.001), gruplar arasında fark bulunmadı (p>0.05). DOS hacmi tüm gruplarda başlangıca göre anlamlı azalma gösterdi (p<0.001). MMP-8 konstantrasyonu da tüm gruplarda başlangıç değerlerine göre azalma gösterirken yapılan grup içi ikili karşılaştırmada 0. gün ile 3. ay, 1. ay ile 3. ay arasındaki azalmaların istatistiksel açıdan anlamlı olduğu (p<0.001), 0. gün ile 1. ay arasındaki azalmaların anlamlılık taşımadığı belirlendi (p>0.05). Tedavi sonrası 3. ayda DOS hacmi veya MMP-8 konstanrasyonu açısından gruplararası anlamlı fark gözlenmedi (p>0.05). Kronik periodontitisli hastalarda BPT’ye yardımcı FDT kullanımının ilave bir klinik ve biyokimyasal yarar sağlamadığı belirlendi. Anahtar Sözcükler: Kronik periodontitis, başlangıç periodontal tedavi, fotodinamik terapi

Effectiveness of Photodynamic Therapy in the Treatment of Chronic Periodontitis Patients Chronic periodontitis (CP) is characterized by progressive loss of attachment and alveolar bone occuring generally in adults. The aim of this study was to assess the clinical and biochemical effects of adjunctive photodynamic therapy (PDT) in CP patients. In this controlled study, 20 patients with untreated CP were included. All teeth received mechanical periodontal treatment comprising scaling and root planing. Using a split-mouth design, 3 quadrants (test group) were additionally treated with photodynamic therapy (PDT). Plaque index, gingival index, probing depth, relative attachment level, bleeding on probing were assessed at baseline and 3 months after treatment. Gingival crevicular fluid (GCF) samples were collected and the levels of matrix metalloproteinase-8 (MMP-8) were determined by enzyme-linked immunosorbent assay at baseline, 1 month and 3 months after treatment. Clinical parameters showed greater reduction 3 months after treatment in all groups (p<0.001). The intergroup difference was not significant in any clinical parameters. (p>0.05). GCF volume decreased significantly in all groups (p<0.001). Concentration of MMP-8 showed significant reduction (p<0.001). The intergroup difference was not significant in GCF volume or MMP-8 concentration 3 months after treatment (p>0.05). Application of photodynamic therapy was not effective as an adjunct to mechanical periodontal treatment in patients with CP. Key words: Chronic periodontitis, Initial periodontal treatment, Photodynamic therapy
Keywords: Periodontoloji