Nükleer enerjinin uluslararası hukuku - Korkmaz, Zehra (My University, 2023)
Bu çalışmada uluslararası nükleer sorumluluk rejimlerine duyulan ihtiyaç, uluslararası nükleer sorumluluk hukuku rejimleri ve nükleer enerjiden kaynaklanan zararlardan hukuki sorumluluk Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıs Sorumluluğuna İlişkin 1960 Tarihli Paris Sözleşmesi başta olmak üzere diğer uluslararası nükleer sorumluluk sözleşmeleri de göz önüne alınarak ele alınmıştır. 1960 tarihli Paris Sözleşmesi, 1964 Ek Protokolü, 1982 Protokolü ve 2004 Protokolü ile değişikliklere uğramıştır. Çalışmada tüm bu değişiklikler ele alınmıştır. Münhasır sorumluluk, kusursuz sorumluluk, sorumluluğun miktar bakımından sınırlandırılması, zorunlu malî güvence, sorumluluğun zaman bakımından sınırlandırılması, yargılama yetkisi, uygulanacak hukuk ve kararların icrası ile ayrımcılık yapmama olarak ifade edilen uluslararası nükleer sorumluluk hukukuna hâkim olan ilkeler bağlamında çeşitli ülke yasalarına da çalışmada yer verilmiştir. 7381 Sayılı Nükleer Düzenleme Kanunu, Türkiye başlığı altında incelenmiştir. 7381 sayılı Kanun ve 2004 Protokolü ile Paris Sözleşmesi’nin de yapılmış olan değişikliklerle birlikte sözleşmenin almış olduğu son hali de mukayese edilmiş ve buna ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Son olarak Türkiye açısından yeni gelişmekte olan bir alan olması hasebiyle hem uluslararası hukuk hem de diğer disiplinler açısından yeni çalışma alanları sunulmuştur.

This study discusses the necessity of international nuclear liability regimes, the laws governing these regimes, and third-party liability in the field of nuclear energy, with a specific focus on the 1960 Paris Convention. The focal point is the 1960 Paris Convention on the Third Party Liability in the Field of Nuclear Energy, along with its subsequent amendments: the 1964 Additional Protocol, the 1982 Protocol, and the 2004 Protocol. The study extends its examination to other international nuclear liability conventions. Additionally, detailed information about the amendments introduced by the 1964 Additional Protocol, the 1982 Protocol, and the 2004 Protocol is provided. The study also covers national nuclear acts within the framework of fundamental principles in international nuclear liability law. These principles are the principles of exclusive liability, strict liability, liability limits in term of amount, compulsory financial security, liability limits in term of time, jurisdiction, applicable law, enforcement of judgments and non-discrimination. The Nuclear Regulatory Act No. 7381 has been examined under the title of Turkey. The Protocol of 2004 and Act No. 7381 have been compared and assessed. Finally, new fields of study are presented in terms of both international law and other disciplines.
Keywords: 2004 Protokolü; 7381 Sayılı Kanun Nuclear Energy Law; Basic Principles in International Nuclear Liability Law; Law and legislation; Nuclear Energy; Nuclear power plants; Nükleer Enerji; Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıs Sorumluluğu; Nükleer Enerji Hukuku; Nükleer santraller; Paris Convention; Paris Sözleşmesi; The Act No. 7381; The Protocol of 2004; The Third Party Liability in the Field of Nuclear Energy; Uluslararası Nükleer Sorumluluk Hukukuna Hâkim Olan İlkeler; Yasa ve yasama