Kobi’lerin Avrupa Birliği’ne uyumunda finans problemleri ve çözüme yönelik bir uygulama - Doğan, Mehmet Şükrü (My University, 2007)
KOBİ’LERİN AVRUPA BİRLİĞİ’NE UYUMUNDA FİNANS PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜME YÖNELİK BİR UYGULAMA Bu yüksek lisans tezinde Türkiye’deki mevcut tüm işletmelerin yüzde 99,8’ini ve toplam istihdamın yüzde 76,7’sini oluşturan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) ekonomik aktivite içindeki yeri ve finansman sorunları incelenerek, Avrupa Birliği’nin KOBİ politikaları ve Basel II karşısındaki durumun ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalıştırılan işçi sayısı ve ciro gibi farklı değişkenler üzerinden tanımlanması mümkün olan KOBİ’ler, ekonomik ve sosyal göstergeleri güçlü şekilde belirleyebilecek konumdadırlar. Türkiye’deki KOBİ’lerin yapısal olarak banka finansmanından istenen düzeyde yararlanamamaları, uluslararası mal ve hizmet piyasalarında rekabet güçlerini azaltacı yönde rol oynamaktadır. Avrupa Birliği sürecinde KOBİ’ler, yeni finansman kaynaklarına erişim açısından fayda sağlayabilmelerine rağmen, artan rekabet ve daha şeffaf bir işleyiş yapısı, uluslararası standartlara uygun mali tablo üretilmesi ve kurumsal yönetim ilkeleri gibi kriterler arayan Basel II süreci nedeniyle de olumsuz etkileneceklerdir. Bu çerçevede, bu yüksek lisans tezinde, Avrupa Birliği sürecinde, Türkiye’deki KOBİ’lerin finasman sorununun lehlerine çözülmesini teminen; rekabet düzeylerinin artırılması, teknolojik yeniliklerle destekli, verimli ve etkin iş süreçlerine sahip, kurumsal yapısı sağlam birer işletmeye dönüşmelerinin önemi vurgulanmaktadır.

FINANCE PROBLEMS OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES (SMEs) IN THE HARMONIZATION PROCESS WITH THE EUROPEAN UNION: AN APPLICATION In this master thesis, within the framework of European Union policies and Basel II regulations, it is aimed to determine the situation and to analyze the role of the Small and Small and Medium Sized Enterprises (SMEs), which constitutes 99,8 % of all firms and 76,7 % of employment of Turkey, in economic activity and finance problems. SMEs which can be defined in the basis of different parameters such as number of working people and sales volume, are in a position to strongly determine the economic and social indicators. The structurally insufficient finance conditions of Turkish SMEs from banks play important role in the decline of competitive power in international goods and services market. Although the SMEs can make good use of new financement opportunities, they can be affected negatively because of increasing the competition and Basel II regulations which require criterions such as more transparent business structure, production of financial statements in line with international standards and the corporate governance principles. Within this framework, in the thesis, so as to assure the solution of the finance problems of Turkish SMEs in European Union harmonization process, the importance of the increase in competition levels, the conversion to an entity with strong corporate structure, productive and efficient business steps and supported with technological developments are emphasized.
Keywords: Avrupa Birliği_Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler_Finans