Kariyer yönetimi ile iş tatmini arasındaki ilişkide kişilik türlerinin rolü ve bir araştırma - Acar, Halil (My University, 2020)
İşletmelerde başarıya giden yolda en önemli etkenlerden biri insan kaynağının kalitesidir. Dolayısıyla gün geçtikçe motivasyonu yüksek ve örgütüne bağlı çalışanlar oluşturmak ve onları işletmede tutmak daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeple örgütün, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamak adına gelecekte ihtiyaç duyacağı insan kaynağını önceden tespit edip buna göre bir strateji belirlemesi önem arz ettiği için kariyer yönetimi kavramı üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Ayrıca kariyer yönetimi, birey ile örgüt arasında bir amaç birliği oluşturmada en önemli yönetim tekniklerinden biridir. Örgüt tarafından desteklenen kariyer planlama uygulamaları; işgörenin, kariyer geleceğine güvenle bakmasını sağlayarak performans düzeyinin ve iş tatmin düzeyinin artmasına sebep olmaktadır.Yapılan çalışmalar, kariyer geliştirme programlarının ve kariyer ihtiyaçlarının iş tatmininin en önemli tetikleyicilerinden biri olduğunu; çalışanların kariyer beklentileri ile iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda kariyer yönetimi uygulamalarında hangi faktörlerin çalışanı olumlu etkilediğinin ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinin doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Bu sayede çalışanların iş tatmini daha kısa sürede ve daha az maliyetle sağlanacak ve verimlilik artacaktır. Ayrıca bu noktada bireysel farklılıkların önemli bir kaynağı olarak kişilik özellikleri de üzerinde önemle durulması gereken bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.Araştırmamızda veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ankete katılanların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan ifadeler, ikinci bölümde algılanan kariyer yönetimi uygulamalarını ölçmek üzere ifadeler, üçüncü bölümde ankete katılanların iş tatmin düzeyini ölçmek için ifadeler, dördüncü bölümde ise çalışanların kişilik özelliklerini belirlemeye yönelik ifadeler yer almaktadır.Araştırmanın ana kütlesi, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından faaliyet izni verilmiş Türkiye'de faaliyet gösteren bir banka olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede örneklem sayısı belirlenmiş, anket uygulaması drive.google.com sitesi üzerinden online olarak ve yazılı baskı halinde oluşturulmuştur. Site üzerinde anket formu linki oluşturularak katılımcılara e-mail ve mesajlaşma platformları üzerinden iletilmiş, anket çalışması hakkında bilgi verilmiş ve ankete katılmaları talep edilmiştir. Toplanan veriler MS Excel yardımı ile SPSS (Statistical Packagefor Social Sciences) programına aktarılmıştır. SPSS kullanılarak anketin demografik özellikler, kariyer yönetimi, iş tatmini ve kişilik türleri bölümlerindeki ifadeler için bir yargı belirten katılımcıların yanıtları analiz edilmiştir.

One of the most important factors on the road to success in businesses is the quality of human resources. Therefore, it becomes more and more important to create highly motivated and loyal employees and keep them in the company. For this reason, it is important that the organization determines the human resource it will need in the future and determines a strategy accordingly, in order to achieve a sustainable competitive advantage, and therefore, the concept of career management should be emphasized. In addition, career management is one of the most important management techniques in creating a unity of purpose between the individual and the organization. Career planning practices supported by the organization, increase the level of performance and job satisfaction by ensuring that the employee looks confidently to his career future.Studies show that career development programs and career needs are one of the most important triggers of job satisfaction; reveals that there is a significant relationship between employees' career expectations and job satisfaction. In this context, it is necessary to correctly determine which factors positively affect employees in career management practices and what should be considered. In this way, the job satisfaction of the employee will be provided in a shorter time and with less cost and productivity will increase. In addition, at this point, personality traits as an important source of individual differences emerge as a concept that should be emphasized.Questionnaire technique was used as a data collection method in our study. The questionnaire used in the research consists of four parts. In the first part, there are statements prepared to determine the demographic characteristics of the survey participants, statements to measure perceived career management practices in the second part, statements to measure the job satisfaction level of the participants in the third part, and statements for determining the personality traits of the employees in the fourth part.The main mass of the study is determined as a bank that granted permission by the Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) and that operates in Turkey. In this context, the number of samples was determined, the survey application was created online and in print form on the website drive.google.com. A questionnaire form link was created on the site, sent to the participants via e-mail and messaging platforms, information was given about the survey study and they were asked to participate in the survey. The collected data were transferred to the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program with the help of MS Excel. The responses of the participants who made a judgment for the statements in the demographic characteristics, career management, job satisfaction and personality types sections of the questionnaire were analyzed using the SPSS program.
Keywords: Business; Career Management; İş Tatmini; İşletme; Job Satısfactıon; Karakter Types Of Personalıty; Kariyer; Kişilik; Personel yönetimi; Personnel management