Millet Kütüphanesi Ali Emirî Manzum 674 numarada kayıtlı 16. yüzyıla ait bir şiir mecmuası (vr. 50b/ 100b) (transkripsiyonlu metin - inceleme) - Aydın, Esra Gülnur (My University, 2014)
Klasik Türk Edebiyatımızın en önemli kaynaklarından olan şiir mecmuaları yazıldığı devrin şiir zevkini, edebi anlayışını göstermesi bakımından son derece büyük önem taşımaktadır. Edebiyatımızda farklı şekil ve türdeki şiirlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş mecmualar olduğu gibi aynı konu ve türdeki şiirlerin toparlanmasıyla oluşturulmuş mecmualar da vardır. Bizim çalıştığımız mecmuada ise farklı şairlerin genellikle nazire niteliğindeki şiirleri yer almaktadır. Fatih Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum Numara 674’te bulunan “Şiir Mecmuası”nın 50b-100b varakları arasında yer alan metin, tarafımızdan çeviri metin alfabesiyle çevrilmiş ve metin incelemesi yapılmıştır. ayrıca Türk edebiyatında şiir mecmuaları ile ilgili genel bir bilgi verilmiştir. Klasik Türk Edebiyatı, Şiir mecmuaları, Mecmua geleneği.

Poem Mecmuas which are the most important sources of Classical Turkish Literature has a big importance for giving information about the literary understanding and poetry taste of the era it was written. In our Literature there are some mecmuas that are created by combination of poems with different structures and types, as there are some mecmuas that are combined with the same type and structure of poems. There are nazire types of poems of different poets at the Mecmua that we are studying. Poem mecmua’s essay, that is found in Fatih Millet Library Ali Emiri Manzum Number 674, takes place from 50b to 100b varaks ;was analysed and translated by us with the essay translation alphabets. Also general information was given about poem mecmuas in Turkish Literature. Key Words : Classical Turkish Literature, Poem Mecmuas, Mecmua Tradition.
Keywords: Klasik Türk Edebiyatı; Mecmua Geleneği; Şiir Mecmuaları; Tarih; Türk Edebiyatı