Örgütsel adalet üzerinde yansızlık ilkesinin etkisini belirlemeye yönelik özel hastanelerde yapılan bir araştırma - Uysal, Burhanettin (My University, 2018)
Amaç: Bu tez çalışması örgütsel adalet üzerinde yansızlık ilkesinin etkisinibelirlemeye yönelik özel hastanelerde çalışanlar üzerinde yapılan kesitsel bir alanaraştırmasıdır.Gereç ve Yöntem: Örgütsel adalet 3 boyut, yansızlık ise 2 boyut olarak ele alınmışolup boyutlar arasındaki ilişki ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Sosyo-demografiközelliklere göre boyutlar arasında farklılık olup olmadığı da incelenmiştir. Çalışmaevrenini İstanbul’daki 159 özel hastane kapsamaktadır. Araştırmada örneklem seçmeyöntemine gidilerek toplam 16 özel hastaneden 460 hastane çalışanı ile anket çalışması yapılmıştır.Bulgular: Araştırmadaki korelasyon analizi sonuçlarına göre örgütsel adalet veyansızlık boyutlarında pozitif yönlü; çok düşük, düşük ve orta kuvvette, istatistikiolarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Yansızlığın örgütsel adalet üzerindeki etkisinibelirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre; yansızlık boyutuetkileşim adaletini (F: 35,41; p: 0,000), dağıtım adaletini (F:37,781; p:0,000) veprosedür adaletini (F: 6,255; p:0,000) anlamlı düzeyde etkilemiştir. Yansızlık,etkileşim adaletinin %13,3’ünü, dağıtım adaletinin %14,2’sini ve prosedür adaletinin %2,7’sini yansızlık açıklamaktadır.Sonuç: Hastane çalışanları adalet boyutlarına genellikle olumlu yaklaşım; yansızlıkboyutunda ise genellikle olumsuz yaklaşım sergilemişlerdir. Tez çalışmasındayöneticilerin, çalışanlarına karşı tutum ve davranışlarında yansız olmalarının adaletli davranmaları konusunda pozitif yönde etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Objective: This thesis study is a cross-sectional survey of employees in privatehospitals to determine the effect of the principle of neutrality on organizational justice.Material and Methods: Organizational justice was considered as 3 dimensions andimpartiality as 2 dimensions and the relationship between dimensions was tried to be dealt with. It was also examined whether there is a difference between the dimensions according to socio-demographic characteristics. The study covers 159 private hospitals in Istanbul. A total of 16 private hospitals and 460 hospital employees conducted questionnaire surveys.Results: According to the results of the correlation analysis in the survey, positivedirection in dimensions of organizational justice and impartiality; very low, low andmedium strength, statistically significant relation was found. According to the results of regression analysis conducted to determine the effect of impartiality onorganizational justice; 13.3% of interactional justice (F: 35,141; p: 0,000), 14.2% ofdistributive justice (F: 37,781; p: 0,000) and 2.7% of procedural justice (F: 6,255;p:0,000) explain impartiality.Conclusion: The hospital employees generally showed a positive approach to thejustice dimensions; In the dimension of impartiality, they showed a negative approach. In our thesis study, is that managers are neutrality in attitudes and behaviors towards their employees has been found to be the positive effect of justice.
Keywords: Hastane yönetimi; HastaneÇalışanları; Hastaneler; Hastaneler, Özel; Hospital Administration; HospitalEmployees; Hospitals; Hospitals, Private; Human Resources; Impartiality; İnsan Kaynakları Organizational Justice; Organizational behavior; Örgütsel Adalet; Örgütsel davranış; Özel Hastaneler; Personel yönetim; Personnel management; Private Hospitals; Yansızlık