Tıp fakültesi öğrencilerinin intörnlük döneminde simülasyona dayalı öğrenme yöntemiyle kazandıkları acil hasta yönetimi becerilerinin klinik ortama transferinin ve klinik öğrenme ortamlarının değerlendirilmesi - Kitapçıoğlu, Dilek (My University, 2021)
Tıp Fakültesi Öğrencilerinin İntörnlük Döneminde Simülasyona Dayalı Öğrenme Yöntemiyle Kazandıkları Acil Hasta Yönetimi Becerilerinin Klinik Ortama Transferinin ve Klinik Öğrenme Ortamlarının DeğerlendirilmesiÖğrenci Adı : Dilek KitapçıoğluDanışman Adı : Prof. Dr. Mehmet Ali GülpınarAmaç: Simülasyona dayalı eğitimin (SDE) acil hasta yönetimi ve takım çalışması becerilerinin geliştirilmesinde kullanımı son yıllarda giderek artmaktadır. Bu tezde öğrencileri intörnlük eğitim dönemine hazırlamak amacıyla uygulanan SDE-Kliniğe Hazırlık Staj Programının etkinliği değerlendirilmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn öğrencileri (87 öğrenci) ve eğiticileri (2 kişi) katıldı. Kazanımlar simüle ve klinik ortamlarda kontrol listeleri kullanılarak performansa dayalı olarak değerlendirildi. Ekip Çalışması Tutum Ölçeği, Durumluk Kaygı Ölçeği, Klinik Öğrenme İklimi Ölçeği, öğrencilerle odak grup görüşmesi ve eğiticilerle derinlemesine görüşmeler ile değerlendirmeler gerçekleştirildi. Sürekli değişkenleri tanımlamak için tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Görüşme metinleri iki ayrı araştırmacı tarafından gözden geçirildi, tema analizi yapıldı, kodlar çıkarıldı. Bulgular: Performans değerlendirmelerinde, grupların simüle puan ortalamaları gerçek klinik ortamda Acil Stajın ilk haftasında alınan puan ortalamalarına yakın çıktı. Acil Stajın’ın son haftası tüm gruplarda alınan puanlarda artış tespit edildi. Grupların simüle ortamda ekip çalışması becerilerinde gelişim tespit edildi. Klinik öğrenme ortamı öğrenciler tarafından olumlu bulundu. Sonuç : Simülasyona dayalı öğrenme acil hasta yönetimi konusunda yararlıdır. Simüle ve gerçek klinik ortamlarda yürütülen eğitimlerin entegre bir şekilde geliştirilmesi program değerlendirme çalışmalarının ise programın yapısına göre girdi, süreç, bağlam, çıktı ve/ veya etki üzerinden çoklu değerlendirme ile yapılması önemlidir.

Evaluation of the Transfer of Emergency Patient Management Skills Acquired by the Simulation Based Learning Method into the Clinical Environment and Clinical Learning Environments of Medical Faculty Students in the Internship PeriodStudent Name : Dilek KitapciogluEvaluation of the Transfer of Emergency Patient Management Skills Acquired by the Simulation Based Learning Method into the Clinical Environment and Clinical Learning Environments of Medical Faculty Students in the Internship PeriodStudent Name : Dilek KitapciogluName of Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Ali GulpinarObjective : Simulation based trainings are widely used for improving management of unstable patients and teamwork. In this thesis, the effectiveness of the SDE-Clinical Preparation Program applied to prepare students for the internship training period and the Emergency Internship Program were evaluated.Materials and methods : Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University Faculty of Medicine interns (87) and their educators (2) participated in the study. The achievements were evaluated based on performance using checklists in simulated and clinical settings. The components affecting the process were evaluated with Teamwork Attitude Scale, State and Trait Anxiety Inventory and Clinical Learning Climate Scale. Focus group interviews with students and in-depth interviews with educators were held. Descriptive statistics were used to describe continuous variables. The interviews were made into written text with digital audio recordings. The texts were reviewed by two different researchers and thematic codes were issued. Results : In performance evaluations, the simulated mean scores of groups were close to the average scores obtained in the first week of Emergency Internship in real clinical environment, an increase was detected in all groups in the last week of Emergency Internship. The clinical learning environment was found positive by the students. Conclusion : Simulation based education is effective for unstable patient management. Integration into clerkship and evaluation of outcome,process and context are important factors for program evaluation,
Keywords: clinic preparation / transition programs; clinical learning environment; Education; Eğitim; Health; kliniğe hazırlık/ geçiş programları; klinik öğrenme ortamı; Medicine; Öğrenciler; program değerlendirme : Simulation and medical education; program evaluation; Sağlık; Simülasyon ve tıp eğitimi; Students; Tıp