DIŞ KAYNAK KULLANIM MEMNUNİYETİNİENGELLEYEN SORUNLAR:NİTEL KARŞILAŞTIRMA İLE BİR ANALİZ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Dış kaynak kullanımı, dinamik ve değişken piyasalarda şirketlerin rekabetçi kalabilmek ve müşteri kaybını önleyebilmek adına sıklıkla kullandıkları stratejilerden biri olmakla birlikte, yazındadış kaynak kullanımının doğurabileceği sorunlar hakkında birçok tespit bulunmaktadır. Fakat, busorunların sistematik bir çerçevede incelendiği çalışmalara pek rastlanmamaktadır. Dolayısıyla,bu makale, Bulanık Küme Nitel Karşılaştırmalı Analiz (fsQCA) yöntemini kullanarak Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerden oluşan bir örneklem için hangi durumlarda dış kaynakmemnuniyeti sağlanabileceğine ilişkin tespitleri incelemektedir. Bulgular, operasyonel sorunlarlakarşılaşılmadığında, yanlış dış kaynak kullanım kararı verilmediğinde, sağlayıcıların karşılayamadığı beklentiler bulunmadığında ve sağlayıcılara tabi olmaktan kaynaklanan sorunlarla karşılaşılmadığında dış kaynak kullanımından memnuniyet duyulduğunu göstermektedir. Ayrıca, dış kaynakkullanımından memnuniyet duyulabilmesi için dış kaynak kullanımından kaynaklanan işlem ve değişim maliyetlerinin, sağlayıcıların karşılayamadığı beklentilerin ve müşterilerle yaşanan problemlerin şirketler tarafından hoş görülebildiğine işaret etmektedir. Diğer taraftan, şirketlerin operasyonel problemlere tahammül edemediği ve bu sorunların dış kaynak memnuniyetini önemli ölçüdeazalttığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında, şirketlerin en fazla tetikte olması gereken sorunlarındış kaynak kullanım faaliyetlerinin uygulama basamağında oluşanlar olduğu söylenebilir. Bunlarlaberaber, bu çalışma dış kaynak problemlerini değerlendirmek için yeni bir araştırma alanı açarakyazına katkıda bulunmaktadır.

Even though outsourcing is one of the strategies companies often use to remain competitive and prevent customer loss, the literature provides ample evidence on outsourcing problems. However, there are not many studies where these problems are examined within a systematic framework. Thus, outsourcing satisfaction is examined for a sample of international companies operating in Turkey using the fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA) methodology. The findings suggest that outsourcing satisfaction is achieved when operational problems are not encountered, poor outsourcing decisions are not made, there is no disappointment with the vendor, and no problems are encountered due to dependence on the vendor. Also, companies can tolerate transaction costs due to outsourcing, disappointment with the vendor and customer problems to be able to achieve outsourcing satisfaction. Furthermore, it is observed that operational problems significantly reduce outsourcing satisfaction. Considering these results, it can be said that the problems that companies should be most vigilant to are those that occur in the implementation stage of outsourcing activities. Accordingly, this study contributes to the literature by creating a new research stream for assessing outsourcing problems.
OUTSOURCING SATISFACTION PROBLEMS: A QUALITATIVE COMPARATIVE ANALYSIS