Anonim şirketlerde kar dağıtımı (TTK, SPK ve vergi kanunları açısından) - Saklavcı, Özlem (My University, 2001)
Bu tezin konusu; anonim şirketlerde kar dağıtımıdır. Karın dağıtımı, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu açısından incelenmiştir. Özellikle 4369 Sayılı Kanunla Gelir ve Kurumlar Vergilerinde yapılan değişiklikler de göz önünde tutulmuştur. Tez, toplam on bölümden meydana gelmiştir. Girişten sonraki birinci bölümde, karın tanımı ve çeşitli kar kavramları, ikinci bölümde bilanço ve gelir tablosunda yer alan kalemlerin karın oluşumuna etkisi , üçüncü bölümde TTK, SPK ve VUK daki Değerleme ölçüleri, dördüncü bölümde karın tespit şekilleri, beşinci bölümde ticari bilançodan mali bilançoya ulaşmak için düzenlenecek tablolar, altıncı bölümde kar dağıtım politikasının önemi ve kar dağıtım politikasını etkileyen etmenler ile ana sözleşmede karın tespitine ilişkin örnek hükümler, yedinci bölümde hem halka açık olmayan anonim şirketlerde, hem de halka açık anonim şirketlerde kar dağıtım aşamaları ve yedek akçelerin ayrılması, sekizinci bölümde ise kar dağıtımı ve muhasebeleştirilmesine ilişkin örnekler 1999 yılı öncesi ve sonrası olarak iki başlıkta incelenmiş, kurumlar vergisinin hesaplanması, yedek akçelerin ayrılması ve genel kurulla, ana sözleşme hükümlerine göre kar dağıtımı işlemleri örneklerle incelenmiştir. Bu bölümde muhasebe kayıtlarına ve kar dağıtım tablosuna da yer verilmiştir. Çalışma sırasında çeşitli kaynaklardan ve makalelerden yararlanılmış ve bu kaynaklar dipnotlarda gösterilmiştir.

ABSTARCT Estimation of share in joint stock companies is the main subject of this thesis. The study of the subject has been according to the Law of Commerce,Code of Tax Procedure and Law of Capital Market. The amendment on the Income and Corporate Tax by the Law 4369 has also been taken into account. The thesis consists of ten chapters. The topics of the chapters are as below Chapter 1: Definition of the profit and various concepts of profit Chapter 2: The effect on the profit realisation of the items in the balance sheet and income statement Chapter 3: Valuation methods of the TTK,SPK and VUK Chapter 4: The methods of profit evaluation Chapter 5: The tables made for bridging the commercial and financial balance sheet Chapter 6: The importance of profit distribution policy and factors effecting this policy,sample judgements in the main contract relating to profit evaluation Chapter 7: Profit distribution degrees in joint stock companies both the ones open to public and the ones not open to public;Separation of the reserves Chapter 8: Examples of profit distribution and their accounting before and after the year of 1999; Examples of estimation of corporate taxes,separation of reserves,profit distribution procedures According to main contract and general assembly;book keeping and profit distribution tables. During this study various sources and articles have been utilised which they are indicated in the footnotes
Keywords: Anonim Şirketler; Ekonomi; Kâr (İş); Ticari işletmeler; Üretim