Tartışmalarla Zenginleştirilmiş Tahmin Et-Gözle-Açıkla (TGA) Destekli Fen Laboratuvar Uygulamalarının Öğretmen Adaylarının Akademik Başarılarına Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Bu çalışmada, tartışmalarla zenginleştirilmiş Tahmin Et-Gözle-Açıkla (TGA) destekli fen laboratuvar uygulamalarının öğretmen adaylarının akademik başarılarına olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç çerçevesinde, çalışmada temel fen kavramları ele alınmıştır. Yarı deneysel desenin kullanıldığı bu çalışmada, toplam 46 fen öğretmen adayı örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmada biri deney (n = 22) ve biri kontrol (n = 24) grubu olmak üzere rastgele seçilmiş iki grup kullanılmıştır. Kontrol grubundaki fen öğretmen adaylarına temel fen kavramları ile ilgili deneyler doğrulama laboratuvar çalışmaları şeklinde yapılırken, deney grubundaki öğretmen adaylarına ise tartışmalarla zenginleştirilmiş TGA destekli laboratuvar çalışmaları yani bu çalışmada kullanılan şekliyle Tahmin Et-Açıkla-Gözle-Tartış-Açıkla (TAGTaA) ile yapılmıştır. Her iki grupta deneysel çalışmalar toplam 9 haftada ve haftada iki saat olmak üzere toplam 18 saatlik laboratuvar çalışmaları şeklinde ilerlemiştir. Öğretmen adaylarının yapılan laboratuvar çalışmalarının onların akademik başarılarına olan etkisini belirlemek amacıyla, 40 maddeden oluşan bir akademik başarı testi, ön ve son test olarak örneklem gruba uygulanmıştır. Testten elde edilen veriler, SPSS paket programıyla bağımlı, bağımsız grup t-testi ve ANCOVA testi yardımıyla analiz edilmiştir. Ön ve son test elde edilen verilerin nicel analizi sonunda, TAGTaA destekli laboratuvar çalışmaları doğrulama laboratuvar yaklaşımına nazaran öğretmen adaylarının akademik başarılarını artırmada daha etkili olduğunu göstermiştir. Fen eğitimi alanında önemli yeri olan laboratuvarların etkili hâle getirmek amacıyla, TAGTaA destekli fen laboratuvar çalışmalarının kullanılması önerilmektedir.

The purpose of this study was to investigate effectiveness of Predict-ObserveExplain (POE) enriched with discussions based laboratory on pre-service science teachers’_x000D_ academic achievement. For this purpose, fundamental science concepts were dealt with in the_x000D_ research. In the study, a quasi-experimental model was utilized and a total of 46 pre-service_x000D_ science teachers were selected as the sample. Two randomly selected groups, one of which was_x000D_ experimental (n = 22) and the other was control (n = 24) were used in the study. While the_x000D_ control group participated in verification laboratory work, the experimental group took part in_x000D_ POE enriched with discussions, that is Predict-Explain-Observe-Discuss-Explain (PEODE)_x000D_ based laboratory work. Laboratory works were carried out in both groups for a total of 18 hours_x000D_ in total 9 weeks, two hours a week. An academic achievement test consisting of 40 items was_x000D_ applied to the sample as a pre- and post-test in order to determine the effect of the laboratory_x000D_ works on pre-service science teachers’ academic achievement. The data obtained from the tests_x000D_ were analyzed via dependent group t-test, independent group t-test and ANCOVA using SPSS_x000D_ statistical program. As a result of the quantitative analysis of the data obtained from the pre and_x000D_ post-tests, indicated that PEODE based laboratory work compared to the traditional laboratory_x000D_ work was more effective enhancing the academic success of pre-service science teachers._x000D_ PEODE enriched with discussions based laboratory work should be utilized to make laboratory_x000D_ works effective.
The Effect of Enriched with Discussion Predict-Observe-Explain (POE) Based Science Laboratory Applications on Pre-Service Science Teachers' Academic Achievement