Farklı suç türünden tutuklu erkek ergenlerin benlik algıları ile aile tutumlarının karşılaştırılması - Kiremitçi, Müge (My University, 2008)
FARKLI SUÇ TÜRÜNDEN TUTUKLU ERKEK ERGENLERİN BENLİK ALGILARI İLE AİLE TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Bu araştırmada, suç işlemiş ergenlerin işledikleri suç türü, benlik algıları ve ailelerinin çocuk yetiştirme tutumları incelenmiş ve aralarındaki ilişki ortaya konmuştur. Ayrıca ergenlerin demografik özellikleri ile benlik algıları ve ailelerinin çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya 15–18 yaş arasında, İstanbul ili Anadolu Yakasında suç işlemiş, Bayrampaşa H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan 40 erkek ergen ve bu ergenlerin 36’sının ailesi katılmıştır. Araştırmanın veri toplama aşamasında, Demografik Veri Formu, OFFER Benlik İmgesi Ölçeği ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği kullanılmıştır. Ergenlerin benlik algı düzeyleri ile işledikleri suçun türüne göre karşılaştırıldığında cinsel suç işleyenlerin Offer Benlik Algısı Ölçeği Duygusal Düzey ile Meslek ve Eğitim Hedefleri alt boyut puanları, yağma suçu işleyenlere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ergenlerin işledikleri suçun türüne göre anne baba tutumlarının farklılaşıp farklılaşmadığına bakıldığında cinsel suç işleyen ergenlerin ailelerinin Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları (PARI) Ölçeği Aşırı Koruyucu Annelik alt boyutu puanlarının yağma suçunu işleyen ergenlerin ailelerine göre anlamlı derecede yüksek olduğu; uyuşturucuya ilişkin suç işleyen ergenlerin ailelerinin Aşırı Koruyucu Annelik Boyutunun, yağma suçunu işleyen ergenlerin ailelerine göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Suç, suçlu çocuklar, ergenlik, benlik algısı, aile tutumları

EXAMINE COMPERATIVELY THE SELF PERCEPTION AND PARENT ATTITUDE OF ARRESTED BOY ADOLESCENTS IN DIFFERENT KIND OF CRIME In this research, the kind of crimes adolescents committed, the self-perception of adolescents and the children bringing up attitude of adolescents’ parents were examined, the relationship between them, was suggested. In this study, 40 male adolescents who started working at the age of 15–18, committed a crime at Anatolia Part of İstanbul and were at Bayrampaşa H Type Closed Punishment Execution Association and 36 parents of these criminal adolescents were participated. In the stage of research’s data collecting, Demographic Data Form, Offer Self-Image Questionnaire and Parental Attitude Research Instrument were used. While comparing the level of adolescents’ self-perception and crime they committed, OFFER Self-Perception Scale, Emotional Level and Occupation and Education Targets showed; between the criminals committed a depredation crime and committed a sexual crime, there were significal difference in favour of the criminals committed a sexual crime. When regarding whether parents’ attitudes differ according to kind of crimes adolescents committed, Parental Attitude Research Instrument, Excessive Protective Motherhood subscales indicated a significant different, as to between the criminals committed a depredation crime and the criminals committed a sexual crime, in favour of the criminals committed a sexual crime, and as to between the criminals committed a depredation crime and the criminals committed a narcotic crime, in favour of the criminals committed a narcotic crime. Key Words: Crime, criminal children, adolescence, self-perception, family attitudes.
Keywords: Aile_Psikoloji; Banlik_Psikoloji; Ergenlik_Psikoloji