Genç basketbolcularda myofasyal gevşetme tekniğinin performans parametreleri ve sakatlanma riski üzerindeki etkinliğinin araştırılması - Göken, Vedat (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma, genç basketbolcularda uygulanan myofasyal gevşetme tekniğinin; dikey sıçrama, çeviklik, denge, kas kuvveti, kas viskoelastisitesi parametreleri ve sakatlanma riski üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile tasarlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Altmış genç erkek basketbol oyuncusu rastgele seçilerek; müdahale veya kontrol gruplarına dahil edildi. Her iki gruptaki sporcuların demografik bilgileri alındıktan sonra; sporculara fonksiyonel hareket taraması (FHT), çeviklik t- testi, dikey sıçrama testi, kas kuvveti testi, kas viskoelastisitesi parametreleri ölçümü ve yıldız denge testi (YDT) yapıldı. Müdahale ve kontrol gruplarına; çalışmanın başlangıcı ve altıncı haftasında değerlendirmeler yapıldı. Kontrol grubuna ayrıca, on ikinci haftada da değerlendirmeler yapıldı. Müdahale grubuna (n=30); rutin antrenmandan önce, altı hafta boyunca, haftada iki kez, myofasyal gevşetme tekniği uygulandı. Kontrol grubuna (n=30) ise; rutin antrenmanları haricinde, ilk altı hafta, herhangi bir uygulama yapılmadı. Altı ve on ikinci haftalar arasında ise; kontrol grubuna da rutin antrenmandan önce, altı hafta boyunca, haftada iki kez, myofasyal gevşetme tekniği uygulandı. Bulgular: İlk altı haftalık zaman aralığında gruplar arası oluşan veriler analiz edildiğinde; FHT toplam skoru, çeviklik t-testi, kas kuvveti testi, dikey sıçrama testi, YDT’ de, kas elastisitesi ve sertliğinde, gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme görüldü (p <0,05). FHT parametrelerinden; derin çömelme, engel adımlama, omuz mobilitesi ve aktif düz bacak kaldırma testlerinde de istatistiksel olarak anlamlı ölçüde (p <0,05) arttığı tespit edildi. Kontrol grubunda; altı ve on ikinci haftalar arasında oluşan veriler analiz edildiğinde; FHT toplam skoru, çeviklik t-testi, dikey sıçrama testi, YDT’ de, kas elastisitesi ve sertliğinde istatiksel olarak anlamlı iyileşme görüldü (p <0,05). FHT parametrelerinden rotasyon stabilitesi hariç, tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p <0,05) tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, myofasyal gevşetme tekniğinin genç erkek basketbolcularda, performans parametrelerini geliştirdiğini ve sakatlanma riskini azalttığını göstermektedir.

Objective: This study was designed to investigate the effects of myofascial release technique applied to young basketball players on vertical jump, agility, balance, muscle strength, muscle viscoelasticity parameters and injury risk. Materials and Methods: Sixty young male basketball players were randomly selected and included in the intervention or control groups. After obtaining demographic information from the athletes in both groups, functional movement screen (FMS) test, agility t-test, vertical jump test, muscle strength test, muscle viscoelasticity parameter measurements and star excursionbalance test (SEBT) were performed on the athletes. The intervention and control groups were assessed at the beginning and sixth week of the study. The control group was evaluated at the twelfth week. The intervention group (n=30) received myofascial release technique twice a week for six weeks before routine training. The control group (n=30) received no application for the first six weeks, except for routine training. Between the sixth and twelfth weeks, the control group received myofascial release technique twice a week for six weeks before routine training. Results: When the data between the groups were analyzed in the first six-week period; statistically significant differences were observed between the groups in FMS total score, agility t-test, muscle strength test, vertical jump test, SEBT, muscle elasticity and stiffness (p <0.05). Statistically significant differences (p <0.05) were also detected in deep squat, hurdle step, shoulder mobility and active straight leg raise tests from FMS parameters. When the data between the sixth and twelfth weeks were analyzed in the control group; statistically significant differences were observed in FMS total score, agility t-test, vertical jump test, SEBT, muscle elasticity and stiffness (p <0.05). Statistically significant differences (p <0.05) were detected in all parameters except rotation stability from FMS parameters. Conclusion: Our study's results show that the myofascial release technique improves performance parameters and reduces the risk of injury in young male basketball players.
Investigation of the effectiveness of myofascial release technique on performance parameters and ınjury risk in young basketball players
Keywords: Control; Fiziksel Fonksiyonel Performans; Fizyoterapi; Gençlik Sporları; Myofascial Release Therapy; Myofasyal Gevşetme Terapisi; Önleme ve Kontrol Physical Functional Performance; Physiotherapy; Prevention and; Youth Sports