Erken doğan çocuklarda anne eğitim modellerinin diş çürükleri ve ağız hijyeni üzerine etkisinin incelenmesi - Soysal, Mehmet Ertuğrul (My University, 2024)
Amaç: Çalışmamızın amacı erken doğan çocukların annelerine 2 farklı eğitim modeli ile verilen eğitimin çocuklarındaki çürük gelişimi ve ağız hijyeni üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 56 anne-bebek çifti çalışma grubu, anneleri eğitim almamış 27 erken doğmuş çocuk da negatif kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Görsel, sözel ve yazılı eğitim grubu ile sözel eğitim grubu olarak her biri 28 çocuktan olan 2 çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışmanın başlangıcında ve eğitimler tamamlandıktan sonra anne bilgi düzeyini ölçmek için test uygulanmıştır. Eğitimler üçer aylık aralarla 18 ay boyunca devam etmiştir. Kontrol randevularında bebeklerin çürük ve plak indeksleri kayıt altına alınmıştır. Eğitimler 18. ayda sonlandırılmış ve 9 ay sonra çalışmaya dahil edilen tüm çocukların ağız içi muayeneleri tekrar yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 22,0 Windows versiyon paket kullanılmıştır. Bulgular: Görsel, sözel ve yazılı eğitim alan grup ile sözel eğitim alan grup arasında çürük gelişiminde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken eğitim almayan grupta istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha fazla çürük tespit edilmiştir (p=0,001). Görsel sözel ve yazılı eğitim alan grup ile sözel eğitim alan grup arasında anne bilgi düzeylerine etkileri açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p=0,322). Ancak iki grup da bilgi düzeyini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırmıştır (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda, verilen eğitimlerin modeli fark etmeksizin, anneleri eğitmenin çürük oluşumunu azalttığı bulunmuştur. Aynı şekilde verilen eğitimlerin annelerin çocuklarının dişlerini fırçalama alışkanlıklarını geliştirdiği de tespit edilmiştir. Çalışmamız annelere verilecek eğitimlerin erken çocukluk çağı çürüğünün önüne geçme konusundaki etkinliğini göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Objective: The aim of our study is to evaluate the effect of two different educational interventions for mothers on dental caries and oral hygiene in preterm infants. Materials and Methods: Our study included 56 mother-infant pairs, as study group and 27 preterm children whose mothers did not receive any education, as the negative control group. Two groups, each consisting of 28 children, were formed: a visual, verbal, and written education group, and a verbal education group. At the begining of the study and after the completion of the educational sessions, a test was applied to measure the mother's knowledge. Educational sessions continued for 18 months with the three-month intervals. During control appointments, the children's caries and plaque indices were recorded. Educational sessions concluded at 18th months and oral examinations of all children included in the study were repeated after 9 months. Statistical analyses were performed using the SPSS 22.0 Windows package program. Results: While no statistically significant difference was found in the development of caries between the group receiving visual, verbal, and written education and the group receiving only verbal education, significantly more caries were detected in the group that did not receive education (p=0.001). No significant difference was found in terms of the effects on mothers' knowledge levels between the group receiving visual, verbal, and written education and the group receiving only verbal education (p=0.322). However, a statistically significant increase in knowledge levels was observed in both groups (p=0.001). Conclusion: Our study found that educating mother, regardless of the education model, reduced the formation of dental caries. Similarly, the education enhanced the mothers' habits of brushing their children's teeth. Our study is significant in demonstrating the effectiveness of educating mothers in preventing early childhood caries.
Evaluation of the impact of maternal educational models on early childhood caries and oral hygiene in preterm infants
Keywords: ağız ve diş sağlığı eğitimi; anne eğitimi; early childhood caries; erken çocukluk çağı çürüğü preterm birth; erken doğum; maternal education; oral health education; Pedodonti; Pedodontics