Nâtık b. İshâk el-Ardahânî ve Matlau'l-Kavâid ve Ma'dinu'lferâid adlı eseri (edisyon kritik) - Shaban, Hüssein (My University, 2019)
Bu çalışma, kısalığı ve sade bir dille ifade edilmesi sebebiyle AtlasOkyanusundan Arap (Basra) Körfezi'ne kadar çok rağbet görmüş ve hâlâ günümüzekadar görmekte olan İbn Âcurrûm'un el-Mukaddimetü'l-Âcurrûmiyye adlı eseri üzerine,son dönem Osmanlı âlimlerinden Nâtık b. İshâk el-Ardahâni'nin (ö. 1280/ 1862) kalemealdığı Matlau'l-Kavâ'id ve Ma'dinu'l-Ferâid isimli şerhin inceleme ve edisyonkritiğidir.Ardahâni, kaleme aldığı mezkûr şerhinde musannifin metnini, âyet-i kerîmeler,hadis-i şerifler, şiirler, bazı meseller ve muteber nahiv âlimlerinin görüşleriyleaçıklamıştır. Açık ve anlaşılır bir dil kullanmış, bu alandaki vukufiyetini ortayakoymuştur.Bu çalışmayı üç bölüme ayırdık. İlk bölümde İbn Âcurrûm ve Ardahâni'ninhayatlarına, eserlerine ve mensup oldukları dil ekollerine yer verdik. İkinci bölümde iseeserin tahkik esasları ve içerik açısından incelemesini yaptık. Üçüncü bölümde de eserintahkikli metnine yer verdik.

This study is the review of the review edition critique of Matlau'l-Kavâ'id veMa'dinu'l-Ferâid that was written by Nâtik b. Ishak al-Ardahani (d.1280/ 1862), one ofthe late period Ottoman scholars, on Ibn Âcurrûm's al-Mukaddimetu'l-Âcurrûmiyyewhich has been very popular from the Atlantic Ocean to the Arabian (Basra) Bay sincethen to present day due to its shortness and simple language.Ardahani explained the text of the author in the aforementioned review withayahs (verses from the Qur’an), hadiths (sayings of Prophet Muhammad pbuh), poems,some stories and the opinions of nahiv scholars. He has used a clear and comprehensiblelanguage, presented his knowledge in this field.We divided this study into three sections. In the first chapter, we have dealtwith the life, works and the school of language in which they belong. In the second part,we examined the principles of study and content. In the third chapter, we have includedthe research text of the work.
Keywords: Arabic Grammar; el-Âcurrûmiyye; el-Ardahâni; Matlau'l-Kavâ'id veMa'adinu'l-Ferâid; Matlau'lKavâ'id ve Ma'adinu'l-Ferâid; Nahiv; Nâtık b. İshâk el-Ardahânî; Nâtıkî