Mardin yezidileri, inanç, sosyal hayat ve coğrafi dağılım - Öz, Yusuf (My University, 2007)
MARDİN YEZİDİLERİ, İNANÇ, SOSYAL HAYAT ve COĞRAFİ DAĞILIM Klasik İslam Mezhepleri kaynaklarına göre XII. Yüzyılda ortaya çıktığı tahmin edilen Yezidilik, bazılarına göre bir din, bazılarına göre ise bozulmuş bir İslam mezhebidir. Her ne olursa olsun bu gün itibariyle kendini Yezidi olarak tanıtan bir grup insan yaşamaktadır. Suriye, Irak, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde yaşayan yezidiler; Melek Tavus’a (Şeytan) saygılarından dolayı “Şeytan’a Tapanlar” olarak bilinmektedirler. Kendilerini tek tanrıya tapanlar olarak kabul eden yezidiler, Melek Tavus’a (Şeytan) affedilmiş iyi bir melek olarak bakıyorlar. Türkiye’de Şanlı Urfa, Diyarbakır, Batman ve Mardin’de yaşayan Yezidilerin çoğu bu gün itibariyle Avrupa’ya göç etmiş durumda. Araştırmamızın konusu Mardin Yezidileri olduğu için Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçelerinde yaşayan Yezidilerle görüşerek; inançlarını ve sosyal yaşamlarını ele aldık. Tezimizde Mardin Yezidilerinin inanç, sosyal hayat ve coğrafi dağılımları geniş bir şekilde yer almaktadır. Bu çalışmamızın bizden sonra yapılacak çalışmalara faydalı olması dileğimizdir.

YEZIDIES OF MARDİN, BELIEF, SOCIAL LIFE AND GEOGRAPHİC DISTRIBUTION Today there are lots of ideas about source of Yezidies. According to some idea this belief system (Yezidies) comes from Islam and for another people, this is a completely different religion. From past to now, as they are moving to abroad population of Yezidians people are getting decline around the places which they live. Most of them are living around Syria, Iraq, Russia, and Turkey. Because of they respect in “Angel Tavus” (Satan), they are known “Satanist” by the people who are living with them in same area. And also they believe only one God (Allah) in accordance with their belief system, God has created Satan and Satan arranges the universe. As the topic of our searching is Mardin Yezidies we met with some Yezidies people who are living in Midyat and Nusaybin. In this study, Yezidies beliefs, social life, and geographic distribution were explained. We hope our study will help for scientific researching.
Keywords: Sosyal Hayat_Şehirler_Mardin; Şehir Tarihleri_Mardin