Kazak şair Maxambet Ötemisulı'nın eserlerinde kelime grupları (metin - inceleme - dizin) - Hancı, Turan (My University, 2013)
Kazak şair Maxambet Ötemisulı'nın 69 şiiri kullanılarak hazırlanan bu çalışmada Kazakçada bulunan kelime grupları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu tespit yapılırken Kazakça söz dizimi geleneği dikkate alınmıştır. Şairin Kazakça ile yazmış olduğu şiirler, Türkiye Türkçesine çevrilip şiirlerde bulunan kelimelerin dizini yapılmıştır. Dizini yapılan kelimelerin anlamları dizin-sözlük bölümüne eklenmiştir. Kelime gruplarının incelenmesi ise Mäwlen Balaqaev ile Talğat Sayrambaev'in yazmış olduğu Qazirgi Qazaq Tili (Almatı: 1997) isimli kitabın kelime gruplarını anlatan kısmı dikkate alınarak yapılmıştır. Çalışmanın giriş kısmında ise Kazak şair Maxambet Ötemisulı'nın hayatı hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Ayrıca edebi kişiliği ile ilgili yapılan bir analiz de giriş kısmına dahil edilmiştir.

This study has been prepared with Kazakh poet Maxambet Ötemisulı's 69 poems. Purpose of this study is to find groups of words in Kazakh Language. Taken into account Kazakh Language syntax when fixing this. Poems was written by the poet with Kazakh Language. The index of words found in Maxambet Ötemisulı's poems have been taken and these poems have been translated from Kazakh Language to Turkish. Meanings of these words determined by looking at several different dictionaries. Examination of groups of words, considering Qazirgi Qazaq Tili was written by Talgat Sayrambaev and Mäwlen Balaqaev. Part of introduction has been given short information about the life of Ötemisulının Maxambet. Also an analysis of literary identity has been included in the preamble.
Keywords: Kazak Şiiri; Ötemisulı, Maxambet; Türk Dili