Kitap okuma eyleminin metalaştırılması: ınstagram paylaşımları üzerine bir inceleme - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Kitap okumak; bilgi edinmek, zihin dünyasını genişletmek, bir konu hakkındaki merakı gidermek için gerçekleştirilen eylemlerden ilk akla geleni ve en temel olanıdır. Kitap okuma denildiği zaman, zihinde öncelikle, kütüphanede yapılan okumalar haricinde, bireysellikle özleşmiş, edimi gerçekleştirenden üst düzeyde dikkat bekleyen bir eylem gelmektedir. Kitaplar ve kitaplıkların evlere girişi çok eskilere dayansa da, kitapların içe dönük yapısını bozuma uğratan ve onların dışarıya açılmasını sağlayan uygulamaların, hayatların bu denli içerisine girişi çok daha yenidir. Web 2.0 olarak da adlandırılan etkileşimli internet uygulamalarının bireylerin hayatında önemli bir yer kaplamaya başlamasının ardından gündelik hayat dönüşüme uğramış; kitaplar da bundan payını almıştır. Kitabın teknolojik olarak formatında yaşanan dönüşüm haricinde yine teknolojik bir gelişmenin sonuçlarıyla birlikte, kitaplar da sosyal medya içerisinde birer tüketim nesnesi haline gelmeye başlamıştır ve bu çalışmanın ağırlıklı olarak ilgileneceği ve üzerinde duracağı konu da budur. Kitapların birer sunum malzemesi gibi fotoğrafın içerisine yerleştirildiği pozların sergilenmeye başlaması ile kitaplar eskiye nazaran daha yüksek oranda bir metalaşmaya maruz kalmaktadır. Kitapların ve kitap okuma eyleminin sosyal medya içerisinde sunuluşunu analiz edebilmek için amaçlı örneklem yoluyla seçilmiş on adet Instagram paylaşımı göstergebilimsel analize tabi tutulacaktır. Çalışma sonucunda kitabın gösteriş ve tüketim bağlamlarında metalaşma süreçleri bu paylaşımlar özelinde gösterilmiştir

Reading a book is the basic act which comes to mind in the first place in order to get information, expand the world view and to satisfy one’s curiosity. The act of reading firstly reminds an act which is integrated with individualisation and demanding full concentration of the reader. The entrance of the books and book into homes has a long history, however the penetration of the applications into lives deconstructing the introverted structure of the books is brand new. After the interactive Internet applications which are also named as Web 2.0. started to take a significant place in individulas’ lives daily lives have been transformed and books have been affected by this process, too. Except the transformations occured in the books in through technological changes, thanks to another technological development books have started to become an object of consumption and this study will focus on this specific issue. With the display of photos including books as an exhibition material, books started to be commodificated in higher levels. In order to demonstrate the presentations of the books and the act of book reading in social media, ten Instagram posts which have been selected by using the purposeful sampling method will be analyzed through semiotic analysis. At the end of the study the commodification processes of the books in the contexts of consumption and display has been revealed with the help of these posts
Commodification of the act of reading books: a research on instagram posts
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Kitap; Okuma; Instagram; Tüketim; Metalaşma; Book; Reading; Consumption; Commodification