İnşaat sektöründe konsorsiyum sözleşmeleri - Acar, Hakan (My University, 2000)
İnşaat sektöründe II. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan hızlı büyüme, uluslararası alanda yeni ortaklık türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tek bir müteahhidin mali ve teknik kapasitesini aşan baraj, santral, sulama kanalları gibi büyük yatırımların gerçekleştirilmesi, bu sektördeki müteahhitlerin bir araya gelmelerini zorunlu kılmıştır. Bununla beraber, uluslararası inşaat alanında yaygın olarak kullanılan bu ortaklık türleri aynı oranda milli hukuk sistemlerinde ayrı bir hukuki düzenlemeye kavuşturulamamıştır. İnşaat sektöründe net bir hukuki düzenlemeye kavuşturulamayan bu ortaklık türlerinden birisi de konsorsiyum sözleşmeleridir. Türk hukuk sisteminde de geçerli olan bu durum, bu tez çalışmasında farklı hukuk sistemleri de dikkate alınarak incelenecek ve konsorsiyum sözleşmelerinin hukuki açıdan nasıl bir temele oturtulması gerektiği ortaya konulacaktır.

The growth of the construction projects in the world after the Second Worl War served as the impetus to the formation of new contractual co-operation arrangements between international enterprises. This economic co-operation has become necessary means to enable construction companies to carry out large industrial projects such as dams, power plants, channels that exceed the financial and technical capacity of a single contractor. However, many of these contractual arrangements remain as a purely business form but not legally defined or recognised as a seperate legal form. Consortium agreements in construction industry is one of these co-operation agreements which does not have a clear legal definition in Turkish Legal System. The purpose of this study is to define this concept in legal aspect by observing different legal systems in the world..
Keywords: HUKUK; İNŞAAT SEKTÖRÜ-TÜRKİYE; SÖZLEŞMELER