Matbacılık sanayisinde makine ve techizatın yenilenmesi planın belirlenmesi ve uygulaması - Edibali, Rahime (My University, 2009)
Anahtar : Dinamik Programlama, Matbaacılık ÖZET MATBAACILIK SANAYĠSĠNDE MAKĠNE VE TECHĠZATIN YENĠLENMESĠ PLANININ BELĠRLENMESĠ VE UYGULAMASI Dinamik programlamanın birbiriyle ilişkilerarası kararlar serisi almak için faydalı bir matematiksel teknik olması sebebiyle, dinamik programlama yönetim tarafından faaliyet kararları alınmasıi esnasında kullanılabilmektedir. Dinamik programlama optimal kararlar kombinasyonunun ne olacağına karar vermeye yarayan sistematik bir süreç sunar. Lineer programlamadan farklı olarak, dinamik programlama problemlerinde standart formüller yoktur. Ancak dinamik programlama daha ziyade problem çözmenin genel halini sunar ve özellikle kullanılan denklemlerin her bir duruma uyması için geliştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla formüllerin problemin genel yapısına nasıl ve ne şekilde uygulanacağı maharet ve içgörü gerektirmektedir. Bu çalışmada matbaacılık sanayisinde baskı makinesinin yenilenmesi kararının alınabilmesi için dinamik programlamanın özelliklerinin uygulamasına yer verilmiştir. Matbaacılık sektöründeki yönetici, dinamik programlamanın ürünü olan optimal kararlardan faydalanarak, iflas riskiyle karşılaşmaksızın makinelerini yenileme kararı alamaya cesaret edebilecektir. Bu çalışma benzer sektördeki idari kademinin, stratejik faaliyet kararları alırken faydalı olabileceği umudunu taşımaktadır. Dynamic Programming, The Print

MODIFYING THE RENEWING PLAN OF MACHINE AND EQUIPMANT IN THE PRINT SECTOR As dynamic programming is a usefull mathematical technique for making a sequence of interrelated desicison, it can be used by the executive director during their operational decisions. It provides a systematic prosedure for determining the optimal combination of decisions. In contrast to linear programming, there does not exist a standart mathematical formulation of ―the‖ dynamic programming problem. Rather Dynamic Programming is general type of approach to problem solving, and particular equations used must be developed to fit each situations. Therefore a certain degree of ingenuity and insight into the general structure of dynamic praogramming problem is required when and how a problem can be solved by the dynamic programming procedures. In this study, dynamic programming‘s these abilities is applied on publishing sector for taking the reneving printing machnine. With the optimal decisions that is output of dynamic programming, the print sector‘s executive director could courage taking reneving decision without facing bancruptcy risk. This study has the hope to stand executive in similiar sectors in good stead during their operational strategic decisions.
Keywords: Dinamik Programlama; Matbaacılık; Yöneylem Araştırması