Association between maxillary canine impaction and the dimensions and morphology of Sella Turcica : a retrospective cone-beam computed tomography study - Alraas, Tarek (My University, 2025)
Üst kanin dişin gömülü kalması ile Sella Turcica’nin boyutları ve morfolojisi arasındaki ilişki : retrospektif dental volumetrik tomografi çalışması Amaç: DVT görüntüleri kullanılarak, gömülü maksiler kanin dişi (IMC) sahip hastalarda Sella Turcica'nın (ST) boyutları ve morfolojisi, normal şekilde sürmüş kanin dişlerine sahip kontrol grubu hastalarla karşılaştırarak araştırmak amaçlandı. İkincil amaç, gömüklük şiddeti ile Sella Turcica parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada 100 hastadan alınmış DVT görüntüleri analiz edildi. Çalışma grubuna 55 IMC’ye sahip hasta (n=38 tek taraflı, U-IMC; n=17 çift taraflı, B-IMC) ve normal şekilde sürmüş kanin dişlerine sahip 45 kontrol hastası dahil edildi. ST’nın parametreleri; doğrusal boyutları (uzunluğu, derinliği, çapı), morfolojik sınıflandırma ve köprüleşmesi tiplerinden oluşuyordu. IMC parametreleri, kaninin Frankfort Horizontal düzlemi (FHP) ve midsagittal düzleme (MP) göre üç boyutlu pozisyonel açılarından oluşmaktaydı. İstatistiksel analizde bağımsız t-testleri, Mann-Whitney U ve Tek Yönlü ANOVA testleri kullanılarak gerçekleştirildi, anlamlılık düzeyi %5 olarak belirlendi. Bulgular: U-IMC-sağ (U-IMC-R) ve B-IMC grupları, sağ kaninin ekseni-FHP arasındaki açılarda frontal kesitte (FHP-RC-Frontal) (p

Association between maxillary canine impaction and the dimensions and morphology of Sella Turcica : a retrospective cone-beam computed tomography study Aim: To investigate dimensions and morphological characteristics of Sella Turcica (ST) in patients with impacted maxillary canines (IMC), compared to a control group of patients with normally erupted canines, using CBCT images. A secondary aim was to investigate the relationship between the impaction severity and ST parameters. Material and Method: This retrospective study analyzed CBCT images from 100 patients, comparing a study group of 55 IMC subjects (n=38 unilateral, U-IMC; n=17 bilateral, B-IMC) to control group of 45 subjects exhibiting normally erupted canines. ST parameters included linear dimensions (length, depth, diameter), morphological categorization and bridging types. IMC parameters were canine’s three-dimensional positional angles according to Frankfort Horizontal Plane (FHP) and midsagittal plane (MP). Statistical analysis employed independent t-tests, Mann-Whitney U, and One-Way ANOVA, with significance set at 5%. Results: The U-IMC-right side (U-IMC-R) and B-IMC groups exhibited significantly greater angles between the right canine’s long axis-FHP on frontal section (FHP-RC-Frontal) (p
Üst kanin dişin gömülü kalması ile Sella Turcica’nin boyutları ve morfolojisi arasındaki ilişki : retrospektif dental volumetrik tomografi çalışması
Keywords: cone-beam computed tomography; Diş; gömülü; impacted; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi; Orthodontics; Ortodonti; sella turcica; sella tursika; Tooth