Havayolu taşımacılığında yolcu ve sefer maliyetlerinin hesaplanması, karar almada kullanılması ve bir uygulama - Çaylan, Gökhan (My University, 2019)
Son yıllarda küreselleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, havayolu taşımacılık sektörü büyük bir önem kazanmış ve dünya ekonomisine yön veren sektörlerden biri haline gelmiştir. Dünya ekonomisinde yaşanan ekonomik buhranlar hemen hemen her dönem bu sektörü etkilemiştir. Özellikle petrol fiyatlarında ve döviz kurlarında meydana gelen artışlar, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin katlanmış oldukları maliyetlerin artmasına sebep olmuştur. Bu nedenle, sektörde faaliyet gösteren tüm havacılık işletmeleri, kârlılıklarını koruyabilmek ve devamlılıklarını sağlayabilmek için, karşı karşıya kaldıkları maliyet unsurlarını açık bir şekilde tanımlamalı ve analiz etmelidirler.Havayolu taşımacılığında yolcu ve sefer maliyetlerinin irdelendiği bu çalışma altı bölümden oluşmakta olup, çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde; havayolu taşımacılığı ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş ve sektörün durumu üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, havayolu taşımacılığında hizmet süreci ve talep ele alınmıştır. Çalışmanın ana konusunu oluşturan dördüncü bölümde ise; havayolu taşımacılığında en yaygın maliyet sınıflaması olarak bilinen, ICAO (International Civil Aviation Organization - Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) tarafından da genel kabul görmüş olan maliyet sınıflamasına, türlerine ve hesaplamalarına yer verilmiştir. Beşinci bölümde, havayolu taşımacılığında yolcu ve sefer maliyetlerinin tespitine yönelik bir uygulamaya yer verilmiş ve havayolu işletmelerinin katlanmış oldukları maliyetler gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünü oluşturan altıncı bölümde ise, çalışmadan elde edilen sonuçlar açıklanmış ve ortaya çıkan sonuçlardan yola çıkılarak çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

In recent years with the rise of globalization the air transport sector has gained considerable importance and this sector has become one of the leading sectors in the world economy. The global crisis in the world economy has always been closely related to this sector. Especially the rise of oil prices and exchange rates led to an increase in the costs of enterprises in the sector. Therefore all aviation companies in the industry should clearly recognize and analyze the elements of cost to protect their profitability and to ensure their continuity.This study which examines passenger and travel costs in air transport consists of six chapters. In the first and second part of the study general information about air transport is given and the situation of the sector is emphasized. In the third chapter, airway transportation is mentioned with serving process and customer demands. In the fourth chapter which is the main subject of the study cost classification, types and calculations which are generally accepted by ICAO (International Civil Aviation Organization) which is known as the most common cost classification in air transportation are included. In the fifth chapter an application for determining the passenger and travel costs in air transportation is included and the costs of the airline companies are revealed. In the sixth chapter which constitutes the final part of the study the results obtained form the study are explained and according to the results solutions are suggested.
Keywords: Airlines; Airway Transportation Costs; Business; Finance; Havayolları; Havayolu Taşımacılığı; Havayolu Taşımacılığında Maliyetler Airway Transportation; İşletme; Maliye