Su kaynaklı ısı pompalarında ekserji analizi - Seçilmiş, Asliye (My University, 2006)
SU KAYNAKLI ISI POMPALARINDA EKSERJİ ANALİZİ Fosil yakıtların rezervlerinin yakın bir gelecekte tükenecek olması ve çevreye verdikleri zararlar neticesinde alternatif ısınma yöntemleri ortaya konulmuştur. Isı pompaları da bu alternatiflerden biridir. Isı pompalarının verimlerinin yüksek olması, çevre dostu olmaları giderek yaygınlaşmasını sağlamıştır. Son yıllarda ısı pompaları çok değişik amaçlar için kullanılmaya başlanmıştır. Hem ısıtma, hem de soğutma amacı ile kullanılabildiği için yıl boyunca yararlanılabilen bir cihaz olarak tercih edilmektedir. Özellikle ısınma ve ısıtma ihtiyacının giderilmesinde yanmasız bir yöntemle ısı temin edilerek yanmanın işlemden çıkarılması önemli bir aşama olmuştur. Bu çalışmada, ısı pompalarıyla ilgili temel bilgiler verilmiş ve teorik olarak Adıyaman Atatürk Barajı’nda kurulu su kaynaklı bir ısı pompası sistemine ekserji analizi uygulanarak ekserji kayıpları belirlenmiştir.

EXERGY ANALYSIS ON WATER SOURCED HEAT PUMP The possibility of fossil fuel sources’ finishing in near future and their being harmful on enviroment has caused new alternative warming method. Heat pump is one of these method. Being productive and environmetaly friendly has spread it out. In recent years heat pumps have been used in different purpose. Because of its being used either for heating and cooling it is prefered as a divice for using all long year. Especially in order to getting warm and warming up , to get burning out of process of system is a great development. In this study, basis information about heat pump is giving and theoricaly exergy analysis of a heat pump, which is on Adıyaman Atatürk Dam, performed and its exergy losses finded out.
Keywords: Isı Pompaları; Makine Eğitimi