Toplumsal muhafazakârlaşma ve magazin programları; 2000’li yıllar Türkiyesi’ne bir bakış - Onan, Görkem (My University, 2017)
Türkiye’nin 2000’li yıllarına egemen olan siyasal iktidarın niteliği, toplumsal yaşamda muhafazakârlaşma tartışmalarına zemin hazırlamıştır. Toplumsal yaşamda gözlenen yeni süreçler, gerek sosyal gerek kültürel bağlamda muhafazakârlaşmanın verileri olarak düşünülmektedir. Söz konusu süreci, siyasi iktidardan bağımsız düşünmek ve değerlendirmek mümkün olmayacaktır. Zira toplumsal ve kültürel yapı tarihsel anlamda içinde bulunduğu koşullara göre değişiklik göstermektedir. Sermayenin iktidarla ilişkisi dolayısıyla medya üzerinde büyük güç sahibi olan, kendisini “demokrat muhafazakâr” olarak nitelendiren ve 2002 yılından beri iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu bağlamda etkileri, toplumsal yaşamın muhafazakârlaşması tartışmalarında büyük bir rol oynamaktadır.

The qualification of the political power prevails in Turkey during the years of 2000, has set the ground for discussions on conservatism in communal life. The new periods observed through the communal life is considered as the parameters of conservatism both within cultural and social context.It is not possible to consider this period independent from the political power as the social and cultural life changes in accordance with the conditions depend on the historical period prevails. Due to the relation between capital and the political power, AKP and its’ affects accordingly have a great impact on the discussions of social conservatism.
Keywords: conservatism; exhibitionism; Islamic bourgeoisie; İslami Burjuvazi Social Conservatism; Magazin programları; magazine programmes; Muhafazakârlık; Radyo ve televizyon programları; Röntgencilik; Sosyal yönler; Teşhircilik; Toplumsal değişim; Toplumsal Muhafazakârlaşma; Türkiye; voyeurism