2010 Dünya Basketbol şampiyonasında görev alan gönüllü katılımcıların beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığının belirlenmesi - Özşen, Gökhan (My University, 2012)
2010 Dünya Basketbol Şampiyonasında Görev Alan Gönüllü Katılımcıların Beklentilerinin Karşılanıp Karşılanmadığının Belirlenmesi Gökhan ÖZŞEN ÖZET 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası 28 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri’de gerçekleşmiştir. Organizasyonun İstanbul etabında yaklaşık 700 gönüllü katılımcı görev almıştır. Gönüllüler ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinden oluşmuştur. Bu çalışma 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasında görev alan gönüllü katılımcıların beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Gönüllü katılımcıların beklentilerini belirlemeye yönelik hazırlanan bu anket 18 önermeden oluşmuştur. Önermeler 5’li likert ölçeğe göre değerlendirilmiştir. Organizasyonda yer alan yaklaşık 700 gönüllü katılımcıya telefon ve internet aracılığıyla ulaşılmıştır. Cevap olarak 323 kişiden geri bildirim alınmıştır. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı 202 kişi değerlendirmeye girmiştir. Verilerin analizinde Mann-Whitney U testi, Tek grup “t” testi, bağımsız “t” testi, korelasyon testi ve Ki-Kare testi uygulanmıştır. Ankete katılan gönüllü katılımcıların farklı kültür ve insanları tanımak, şampiyonanın maçlarını izlemek, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanması, yeni deneyimler kazanmak, verilen destek karşılığında onurlandırılmak, düzenli bir ortam içerisinde çalışmak organizasyona katılmadan önceki beklentilerini oluşturmuştur. Gönüllü katılımcıların en büyük beklentisi şampiyonanın maçlarını izlemek olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasına katılan gönüllü katılımcıların bundan sonraki yapılacak benzeri organizasyonlarda da görev almak istedikleri ortaya çıkmıştır. Spor organizasyonları, gönüllülük, gönüllülerin beklentileri, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası. Determine The Expectations Of The Voluntary Participants Who Met In The 2010 World Basketball Championship Gökhan ÖZŞEN

2010 World Basketball Championship realized in 2010 between August 28 to September 12 in Istanbul, Ankara, Izmir and Kayseri. About 700 participants took part in the voluntary phase of the Organization of Istanbul. The volunteers are mainly composed of university students. This survey is about expectations of the volunteers and how they satisfied in 2010 World Basketball Championship. Survey used for the research data collection tool. This survey consist of 18 proposition for determine the expectations of the voluntary participants. Propositions were evaluated according to 5-point Likert scale. Approximately 700 volunteer participants reached with phone and internet in the organization. 323 people were taken in response to feedback. But due to various reasons, 202 people have been evaluated. We used Mann-Whitney U test, one group of t test, the independent t test, correlation test and chi-square test for analysis of the data. Voluntary participants before joining the expectations of the organization has been created with recognize the different cultures and people, to watch the championship games, cover food and beverage needs, gain new experiences and gain pride in return for support in the survey. The greatest expectation was watch the championship games for voluntary participants. According to the results of the research participants who voluntarily participated in the 2010 World Basketball Championship wish to participated in similar organizations which are going to be realized in the future. Sports associations, volunteering, volunteer expectations, the 2010 World Basketball Championship.
Keywords: Basketbol; Beden Eğitimi ve Spor