Hocazade ve Haşiya ala şarh Hidayet al-Hikma adlı eseri - Önal, Emre (My University, 2006)
Fatih döneminin kelâm, usul-ı fıkıh, mantık ve felsefede ünlü bir bilim ve düşünce adamı olan; Bursa Sultaniye, İstanbul Sahn-ı Semân, İznik ve Edirne medreseleri gibi zamanının en önde gelen medreselerinde müderrislik yapmış; Fâtih gibi bir devlet adamına hocalık yapıp onu yetiştirenlerden biri olmuş bununla beraber Edirne ve İstanbul kadılığı da yapmış ve son olarak da Bursa Müftülüğü görevi gibi üst düzeyde devletin birçok resmî kurumunda çalışan Muslihuddîn Mustafa b. Yusuf b. Salih el-Bursevî (Hoca-zâde) (öl: 893/ 1488), Esiruddin Mufaddal b. Ömer el-Ebheri (öl: 663/ 1265) ‘nin klasik İslam felsefesinin problemleri üzerinde bir çalışma olan (mantık, fizik ve metafizik) Hidayetu’l-Hikme adlı eserine Mevlânâ-zâde (Molla-zâde) Ahmet b. Muhammed el-Harziyânî’nin (öl: 901/ 1495) yazdığı şerhe, temelde fizik felsefesi üzerine kurulu olan bir hâşiye yazmıştır. Bu hâşiyede klasik dönemdeki fizik anlayışında önemli yer tutan heyûlâ, suret, cevher, araz, madde, cüz’ü lâ yetecezzâ, imkân, mümkin, atom; üçgen, paralel giden doğrular; hâle, ışık, ayın görüntüsü, optik ve eski fiziğin doğal maddelerdeki hareket, durgunluk ve eğilim, nokta ve çizgi üzerine bazı bilgiler vermiş; gök kuşağı ve başka gök olaylarını anlatmıştır. GENERAL KNOWLODGE Name and Surname :Emre Önal Field : Theology Programme :İslam Philosophy Supervisor : Prof. Dr. Kasım Turhan Degree Awarded and Date:Master / July 2006 Ottoman, Hocazade, Science, Physical Science

HOCAZADE AND HER WORK İS HAŞIYA ALA ŞARH HIDAYET AL-HIKMA Hocazade’s original name is Muslihuddin Mustafa b. Yusuf b. Salih el-Bursevi. He died in 893/ 1488. Hocazade was a famous science-man who is had studied about kalam, method of the canon juriprudence of İslâm, logic and philosophy in the term of the Fatih Sultan Mehmed. He was a teacher of teacher’s of Fatih and worked in Bursa Sulataniyye, İstanbul Sahn-ı Seman, İznik and Edirne Moslem Theological Scholl which are the best education centre in her term. After that, he take important task like İstanbul Muslim judge, Edirne Muslim Judge and Bursa Mufti. Hocazade wrote a Annotation for Commentary of Hidayetü’l-hikme written by Ahmet b. Muhammed el-Herziyânî (Mevlânâ-zâde) (d. 901/ 1495). Hidateyül hikme was written by Esiruddîn Mufaddal b. Ömer el-Ebherî (d. 663/ 1265). Hidayetül Hikme is about logic, philosophy and physics. Hocazade’a Annotation is about physics philosophy. He describe important concept of physics of classic term in her work like the prime matter, form, esence, symptoms, posibility, possible, matter, indivisible (al juz alladhi la yatacazza), atom, triangle , halo , parallel line, light, image of moon, optic, mobility, immobility, inclination, point, line, rainbow and other celestially event.
Keywords: Hocazade, 1434-1496; İslam Felsefesi; Muslihuddin Mustafa b. Yusuf b. Salih el-Bursevi, 1434-1496