Elektrik sektöründe özelleştirme, regülasyon ve Türkiye uygulaması - Kurum, Mustafa Eser (My University, 2010)
Elektrik Sektörü, Özelleştirme, Regülasyon ÖZET ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE ÖZELLEŞTİRME, REGÜLASYON VE TÜRKİYE UYGULAMASI Elektrik sektörü, ekonomideki diğer sektörler ile yapısal bağlılığından dolayı, ülkelerin ekonomik yönden gelişmelerinde büyük önem taşımaktadır. Elektriğin depolanamaması, üretiminin kesintisiz devam etmesinin zorunlu oluşu ve yüksek yatırımlar gerektirmesi gibi özellikleri ülkelerin bu sektörde birtakım düzenlemeler yapmasını zorunlu hale getirmiştir. 1980’lerden itibaren Dünya genelinde hız kazanmaya başlayan serbestleşme politikaları, tüm sektörlerde olduğu gibi elektrik sektöründe de kendini göstermiştir. Türkiye ise bu sürece ancak 2000’li yıllardan sonra Elektrik Piyasası Kanunu ile geçebilmiştir. Elektrik sektöründeki bu yeniden yapılanma süreci elektrik hizmetinin özel kesim tarafından yürütülmesi ve devletin de piyasada bir düzenleyici olarak yer alması şeklinde olmuştur. Kısaca özelleştirme ve regülasyon diyebileceğimiz bu yeniden yapılanma süreciyle birlikte Türkiye’de elektriğin kurulu gücü, üretimi ve ihracatı artmış, ithalat ve kayıp kaçak oranı ise azalmıştır. Kısa dönemdeki bu etkinliğin sağlanmasının yanında yeniden yapılanma sürecinin sektöre uzun dönemdeki etkisinin nasıl olacağı da büyük önem taşımaktadır. Electricity Sector, Privatization, Regulation

PRIVATIZATION IN THE ELECTRICITY SECTOR, REGULATION AND THE CASE OF TURKEY Electricity sector, due to its structural dependency to other industries of the economy, has a great importance on a country’s economic development. Its being unable to be stored, being compulsory to be produced in an uninterrupted way and requiring high investment, it has been necessary for the countries to carry out some regulations regarding the industry. Since 1980s the liberalisation policies accelerated throughout the world, they have also shown effects on the electricity sector. However, Turkey has been included in this process with Electricty Market Law conducted after 2000s. This restructuring process in the electricity industry has been executed by the private sector as the service yielder and regulated by the government. In brief, with the restructuring process of privatization and regulation, while the power of electricity, production and export have increased, the import and power theft have been decreased accordingly. Besides the efficiency provided in such a short time, the impact of the restructuring process to the related industry in the long run remains to be important.
Keywords: Ekonomi; Özelleştirme; Özelleştirme_Türkiye; Regülasyon