Salgın hastalıkların sigorta fiyatlamasına etkisinin genelleştirilmiş lineer model ve genelleştirilmiş toplamsal modeller ekseninde değerlendirilmesi : kasko sigortalarında ampirik bir uygulama - Karaoğlu Karcı, Senem (My University, 2025)
Sigorta fiyatlamasında birçok faktör etkili olabilmektedir. Bu çalışmada salgın hastalıkların sigorta fiyatlaması üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışmada Türkiye'de araç kasko sigorta prim fiyatlarını etkileyen faktörleri belirlemek ve bu faktörlerin salgın öncesi, sırası ve sonrası dönemlerdeki değişimlerini karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada genelleştirilmiş lineer modeller (GLM) ve genelleştirilmiş toplamsal modeller (GAM) kullanılarak, salgın öncesi, salgın dönemi ve salgın sonrası dönemlere ait veriler analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda salgın döneminde (2020) modellerin açıklayıcı gücünün arttığını, salgın sonrası dönemde (2021) ise bir miktar azaldığı belirlenmiştir. Salgın hasarsızlık indirimi ve hasar geçmişinin öneminin artması, araç kullanım tarzlarının etkilerinin değişmesi gibi birçok değişkenin etkisinde önemli değişikliklere neden olmuştur. Bu bağlamda çalışma sigorta şirketlerinin prim belirleme stratejilerini optimize etmelerine ve özellikle salgın gibi olağanüstü dönemlerde risk faktörlerinin etkilerindeki değişimleri anlamalarına katkı sunmuştur.

Insurance pricing can be influenced by many factors. This study examines the impact of epidemics on insurance pricing. Accordingly, the study aims to identify the factors affecting car insurance premium prices in Turkey and to examine the changes of these factors in the pre, during and post-pandemic periods comparatively. In the study, generalized linear models (GLM) and generalized additive models (GAM) were used to analyze data from the pre-pandemic, pandemic and post-pandemic periods. As a result of the study, it was determined that the explanatory power of the models increased during the pandemic period (2020) and decreased slightly in the post-pandemic period (2021). The pandemic has caused significant changes in the impact of many variables such as increasing the importance of no-claims discount and loss history, and changing the effects of driving styles. Within the scope of the study, the study contributed to insurance companies to optimize their premium setting strategies and to understand the changes in the effects of risk factors, especially during extraordinary periods such as pandemics.
Evaluation of the impact of epidemic diseases on insurance pricing in the context of generalized linear models and generalized additive models : an empirical application in motor insurance
Keywords: Automobile insurance; epidemics; Fiyatlama; GAM; GLM; Insurance; Kasko; Premium; Pricing; Prim; Salgın Hastalıklar; Turkey; Türkiye