Örgüt kültürünün örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisi - Özgül, Burcu Çağla (My University, 2018)
ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ÖRGÜTSEL SOSYALLEŞME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu çalışmada, örgüt kültürünün örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk üç bölümde konuya ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Son bölümde ise genel merkezi Eskişehir’de bulunan, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firmada gerçekleştirilen araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemlerinden anket tekniğinden yararlanılmıştır. Örgüt kültürü ölçeği olarak Denison ve Mishra, örgütsel sosyalleşme ölçeği olarak ise Taormina ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiş 136 genel müdürlük çalışanı oluşturmaktadır. Verilerin analizi için SPSS 24 kullanılmış, frekans, yüzde analizleri, t testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda demografik değişkenler ve örgütsel sosyalleşme arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Örgüt kültürü ile örgütsel sosyalleşme arasında ise anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. tsel sosyalleşme

THE EFFECT OF ORGANİZATİONAL CULTURE ON ORGANİZATİONAL SOCİALİZATİON This study examines the effect of organizational culture on organizational socialization. The study consists of four chapters. In the first three chapters, a literature review is conducted. In the last chapter, results of a survey performed at an corporation operating in the fast-moving consumer goods sector, headquartered in Eskişehir are presented. Data was collected by surveying technique. Denison and Mishra for organizational culture scale and Taormina for organizational socialization scale were utilized. Validation and reliability analyses of the scales were performed. The research sample consists of 136 general managerial staff selected by easy sampling method. For frequency, percentage, t-test, ANOVA, correlation and regression analyses of the data, SPSS 24 software was utilized. Demographic variables showed no statistically significant correlation with organizational socialization perception; yet a statistically significant correlation between organizational culture and organizational socialization was observed. Culture, organizational culture, organizational socialization
Keywords: Çalışma ekonomisi ve endüstri ilşkileri; Kültür; Organizational Culture; Organizational Socialization; Örgüt kültürü; Örgütsel Sosyalleşme Culture; Psikoloji, Endüstriyel; Sosyalleşme, Örgütsel; Yönetim