Ters yüz eğitim modelinin kullanıldığı bilişim teknolojileri ve yazılım dersi blok tabanlı kodlama ünitesinde bilgi işlemsel düşünmenin geliştirilmesi - Vural, Meryem (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, ters yüz öğretim modelinin kullanıldığı blok tabanlı kodlama ünitesinde bilgi işlemsel düşünme becerisinin geliştirilmesini çeşitli yönlerden incelemektir. Çalışma 2024-2025 eğitim öğretim yılı İstanbul ilinde 5.sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan 45 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yöntem olarak karma araştırma yöntemlerinden olan sıralı açıklayıcı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Bilgi İşlemsel Düşünme Testi – Ortaokul Düzeyi (BİDT), Ortaokul Öğrencileri İçin Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisine Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği (BİDÖA) ve dönem sonu başarı testi (DSBT) nicel verilerin toplanması için kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise araştırmacı gözlem formu (AGF) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu (YYGF) ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizi IBM SPSS Statistics 20 analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise betimsel veri analizi yöntemi uygulanmıştır. Öğretim sonucunda deney ve kontrol grubunun BİDT ön test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney ve kontrol grubunun son test puan ortalamaları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir fark görülmüştür. Deney ve kontrol grubunun BİDÖA ön test ve son test grup içi puan ortalamaları arasında ise deney grubunda sadece “Temel Programlama Yeterliği” alt faktöründe istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre kontrol grubunda bulunan öğrencilerin ön test ve son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında sadece “Algoritma Tasarlama Yeterliği” alt faktöründe istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney ve kontrol gruplarının son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında ise deney grubu lehine “Algoritma Tasarlama Yeterliği” alt faktöründe istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney ve kontrol gruplarının başarı düzeylerini karşılaştırmak amacıyla uygulanan DSBT ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Nitel verilerin toplandığı YYGF ve AGF sonuçları analiz edildiğinde ise öğrencilerin ters yüz öğretim modelini uygulama noktasında kolaylık sağladığı, tekrar etme imkânının öğrenmede olumlu bir durum oluşturduğu, derse hazır hissederek geldikleri, zaman kaybı yaşanmaması ve eve ödev yükünün daha az kalmasının olumlu olarak algılandığı söylenebilir. Öte yandan öğrenciler anlayamadıkları kısımları anında öğretmene soramamalarının, yaşanan teknik aksaklıkların ve videoların uzun olmasının bu yöntemde kendileri açısından olumsuz bir yansıma oluşturduğunu ifade etmişlerdir.

The aim of this study is to examine the development of computational thinking skills in the block-based coding unit, where the flipped classroom model is implemented. The study was conducted with 45 fifth-grade students in Istanbul during the 2024–2025 academic year. The research employed the explanatory sequential mixed methods design, which is one of the mixed method research approaches. As quantitative data collection tools, the Computational Thinking Test – Middle School Level (CTT), the Self-Efficacy Perception Scale for Computational Thinking Skills for Middle School Students (CTSE), and the End-of-Term Achievement Test (ETAT) were used. Qualitative data were collected using the Researcher Observation Form (ROF) and the Semi-Structured Interview Form (SSIF). Quantitative data were analyzed using IBM SPSS Statistics 20, while qualitative data were analyzed using descriptive analysis. As a result of the instruction, a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test mean scores of the experimental and control groups on the CTT. In the comparison of the post-test scores between the two groups, a significant difference was found in favor of the experimental group. Regarding the within-group comparison of CTSE scores, a statistically significant difference was observed only in the “Basic Programming Skills” sub-dimension for the experimental group. According to the findings, in the control group, a significant difference was found only in the “Algorithm Design Skills” sub-dimension between the pre-test and post-test scores. When comparing the post-test scores of the experimental and control groups, a significant difference was also found in the “Algorithm Design Skills” sub-dimension in favor of the experimental group. However, the analysis of the ETAT results revealed that there was no statistically significant difference between the groups, although the experimental group’s average was higher. Analysis of the qualitative data collected through the SSIF and ROF indicated that students found the flipped classroom model convenient to implement. They expressed that the opportunity to review the content contributed positively to their learning, they came to class feeling more prepared, time was used more efficiently, and less homework load was perceived positively. On the other hand, students reported that not being able to ask the teacher questions instantly, experiencing technical issues, and the excessive length of some videos were the negative aspects of the model from their perspective.
Developing computational thinkıng in the block-based coding unit of the information technologies and software course using the flipped education model
Keywords: Bilgi İşlemsel Düşünme; Bilgisayar; Bilişim Teknolojileri; Block-Based Coding; Blok Tabanlı Kodlama; Coding theory; Computational Thinking; Computer; Flipped Education; Information Technologies; Kodlama kuramı; Öğrenim ve öğretim; Problem Çözme Becerisi; Problem Solving Skills; Study and teaching; Technology; Teknoloji; Ters Yüz Eğitim