Türkiye'de afet sonrası e-atık yönetiminin incelenmesi : Kahramanmaraş depremi örneği - Yıldırım, Müberra (My University, 2025)
Afet yönetiminde atık yönetimi konusunda birçok çalışma yapılmış olmakla birlikte, elektrikli ve elektronik atıklarla ilgili neredeyse hiç çalışma yapılmamıştır. Eldeki çalışmada artan teknoloji ve tüketim sonucu en yüksek büyüme hızına sahip atık türü olduğu için elektrikli ve elektronik atıklar ele alınmıştır. Bu amaçla, Türkiye’de merkezi yönetim tarafından hazırlanan politika ve düzenlemelerin yerel yönetimlerde ne derece uygulandığı incelenmiştir. Çalışmada, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri özelinde elektrikli ve elektronik atıklar üzerinden bürokratik sistemin nasıl işlediği analiz edilmiştir. Çalışmanın konusu, depremin en çok hasar verdiği şehirlerden biri olan Kahramanmaraş ili ekseninde sınırlandırılmıştır. Tezde, yarı yapılandırılmış mülakata dayalı yorumlayıcı bir analiz yapılarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Literatür taraması yapılarak, ulusal ve uluslararası ilgili kurum ve kuruluşlardan elde edilen veri, teknik rapor ve dokümanlardan faydalanılmış; Kahramanmaraş’ta kamu kurumu ve yerel yönetim bünyesindeki yetkili kişiler ve atık yönetim projesinde görevli Japon uzman ekiple gerçekleştirilen mülakatlar yoluyla bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular değerlendirilmiş ve bu değerlendirmeler ışığında, afet yönetimi konusunda hazırlık düzeyinin yetersizliğinin yanı sıra rasyonel bürokrasinin sahada işlemediği ve bunun sebeplerine ilişkin verilere ulaşılmıştır.

Although many studies have been conducted on waste management in disaster contexts, almost no studies have been conducted on electrical and electronic waste. Electrical and electronic waste has been primarily addressed in this study because it has the highest growth rate due to increasing technology and consumption. In addition, this thesis aims to examine to what extent the policies and regulations prepared by the central government in Turkey are implemented locally. This study analyzes how the bureaucratic system operates on electrical and electronic waste during the February 6, 2023, Kahramanmaraş earthquakes. The research is limited to the province of Kahramanmaraş, one of the cities that suffered the most damage from the earthquake. The thesis used a qualitative research method by conducting an interpretative analysis based on semi-structured interviews. By performing a literature review, data, technical reports, and documents obtained from national and international relevant institutions and organizations were utilized; in addition, findings were reached through interviews with authorized persons in public institutions and local governments in Kahramanmaraş and the Japanese expert team working on the waste management project. The research findings were evaluated, and in light of these evaluations, data on how unprepared we are in disaster management, how rational bureaucracy does not work in the field, and the reasons were obtained.
Examining post-disaster e-waste management in Turkey : the case of the Kahramanmaraş earthquake
Keywords: Afet yönetimi; Atık ve atık boşaltımı; atık yönetimi; bureaucracy; bürokrasi; e-atık yönetimi; e-waste management; Geri dönüşüm (Atık, vb.); Kahramanmaraş; Kahramanmaraş Disaster management; Kent politikası; Recycling (Waste, etc.); Refuse and refuse disposal; Urban policy; waste management