Yaşlıların fiziksel kapasitelerinin ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Marmara Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Sağlık Eğitim Fakültesi'nin ortaklaşa başlatmış olduğu bu pilot çalışmada SHÇEK izzet Baysal Huzur Evi'nde yaşayan yaşlıların sosyodemografik özellikleri, fonksiyonel kapasiteleri ve Yaşamdan Memnun Olma İndeksi (YMİ-A ) , Mental Durum Test (MDT) sonuçlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya, genel sağlık durumu stabil 30 gönüllü yaşlı (yaş ortalaması 78.16 ±6.26 yıl) dahil edilmiştir. Araştırmada, olguların hepsinin sosyodemografık özellikleri (anket yöntemi) ,YMl ve MDT test puanları belirlenmiştir. Ayrıca olguların, statik ve dinamik denge, düz yolda yürüme 10 basamak merdiven çıkma, görsel ve işitsel reaksiyon süreleri ve kolun izometrik kas kuvveti ölçülmüştür .Yapılan istatistiksel analizlerde, yaşlıların YMİ-A ve MDT puanlan eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık göstermiştir (p< 0.001). Ayrıca mental durum test puanı, evli olanlarda anlamlı derecede daha yüksektir (p<0.004). Olguların boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarına göre yapılan karşılaştırmalarda ise, düzenli yürüyüş ile beraber çeşitli el sanatları ile ilgilenen yaşlıların YMI-A puanları anlamlı derecede daha yüksektir (p<0.021). Değişkenler arasındaki korelasyon ilişkilerine göre ise, YIM-A ve görsel reaksiyon süresi, yürüme ve görsel reaksiyon süresi, görsel ve işitsel reaksi-yon süresi arasında anlamlı korelasyon ilişkisi bulunmuştur (r= -0.54, r= 0.88 r =0.86), (p<0.05, p< 0,01, p<0,05). Lineer regresyon analizinde ise, YMİ-A puanına etki eden bağımsız değişkenler merdiven çıkma süresi ve görsel reaksiyon süresidir (p<0.05). Sonuç olarak daha aktif yaşam süren yaşlıların YMİ-A puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.

In this study, M.U. The School of Physical Education and Sports and The Faculty of Health Education have started a collaborative study to investigate the socio-demographic situations, functional capacities and the life satisfaction of the elderly living in SHÇEK İzzet Baysal Nursing House. 30 elderly volunteers (78.16±6.26yrs) with stable general health were included into this study. Their socio-demographic situation were assessed by a questionnaire, and the Life Satisfaction Index (LSI-A) and Mental Health Status (MHS) test were applied. To understand the physical condition of the elderly, isometric strength of their arm, their static and dynamic balance, speed in walking 6m and climbing 10 steps, and their visual and auditory reaction times were assessed. The relation between the educational level and the LSI and the mental health status were significant (p<0.001). MHS were significantly higher among the married ones (p<0,004). The LSI-A scores were also higher among the ones joining to the recreative activities as handcraft, sawing, and walking regularly (p<0,021). The correlation between the LSI (r=0.54), walking (r=0.88) and the visual and auditory reaction time (r=0.86) were found significant (p<0.05, p < 0.01, p<0.05). In linear regression analysis, the independent variables to LSI-A scores were found as climbing up stairs and visual reaction time (p <0.05). According to the results of this study, the elderly having more active life presented a higher LSI-A index scores.
Evaluation of the physical capacity and the quality of life of the elderly
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri