Inferior alveolar sinir lateralizasyonu uygulamış hastaların çiğneme performansları beslenme durumları ve konuşma değerlendirilmesi - Fettahzade, Sardar (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inferior alveolar sinir lateralizasyonu ile standart implant uygulanan hastalarda sinir fonksiyonu, uyuşukluk düzeyi, beslenme alışkanlıkları, kilo değişimi ve duygudurum değişikliklerini karşılaştırmak ve her iki yöntemin nörolojik, fizyolojik ve psikolojik etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Yöntemler: Bu prospektif klinik çalışmaya, mandibula posterior bölgede diş eksikliği nedeniyle Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastalar dahil edilmiştir. Çalışmada, test grubunu inferior alveolar sinir lateralizasyonu yapılan hastalar, kontrol grubunu ise ileri cerrahi prosedürler uygulanmaksızın standart dental implant uygulanan hastalar oluşturmuştur. Toplamda 20 hasta (10 IAN lateralizasyon, 10 standart implant) değerlendirilmiş ve preoperatif incelemeleri yapılmıştır. Sinir fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla iki nokta ayrımı testi, keskin-kör ayırt etme testi ve fırça darbesi yön tayin testi uygulanmıştır. Hastaların duygudurum değişiklikleri Beck Depresyon Ölçeği ile değerlendirilmiş, ayrıca beslenme düzenleri ve kilo değişimleri takip edilmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre, standart implant prosedürünün inferior alveolar sinir lateralizasyonuna kıyasla sinir fonksiyonlarını daha iyi koruduğu belirlenmiştir. Ancak, üçüncü ayın sonunda her iki grupta da sinir fonksiyonlarının tamamen iyileştiği ve uyuşukluk seviyelerinin benzer olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamız, inferior alveolar sinir lateralizasyonu ile gerçekleştirilen implant uygulamalarında greft kullanımına gerek duyulmadığını ortaya koymuş ve bu yöntemin ileri cerrahi gereksinimini azaltarak tedavi sürecini basitleştirdiğini göstermiştir. Sonuç: Bu bulgular, inferior alveolar sinir lateralizasyonunun kısa vadede sinir fonksiyonlarında geçici bir etkiye sahip olmasına rağmen, uzun dönemde standart implant prosedürleri ile benzer nörolojik ve psikolojik sonuçlar sunduğunu göstermektedir.

Objective: The aim of this study was to compare nerve function, numbness level, eating habits, weight change and mood changes in patients who underwent inferior alveolar nerve lateralization and standard implants and to evaluate the neurological, physiological and psychological effects of both methods. Materials and Methods: Patients who applied to Marmara University Faculty of Dentistry due to tooth deficiency in the posterior region of the mandible were included in this prospective clinical study. In the study, patients who underwent inferior alveolar nerve lateralization constituted the test group, and patients who underwent standard dental implants without advanced surgical procedures constituted the control group. A total of 20 patients (10 IAN lateralization, 10 standard implants) were evaluated and preoperative examinations were performed. Two-point discrimination test, sharp-blind discrimination test and brush stroke direction determination test were applied to evaluate nerve functions. Mood changes of the patients were evaluated with the Beck Depression Inventory, and their eating habits and weight changes were also monitored. Results: According to the results obtained, it was determined that the standard implant procedure preserved nerve functions better compared to inferior alveolar nerve lateralization. However, it was determined that nerve functions were completely recovered and numbness levels were similar in both groups at the end of the third month. Our study revealed that there was no need for graft use in implant applications performed with inferior alveolar nerve lateralization and showed that this method simplified the treatment process by reducing the need for advanced surgery. Conclusion: These findings show that although inferior alveolar nerve lateralization has a temporary effect on nerve functions in the short term, it provides similar neurological and psychological results to standard implant procedures in the long term.
Evaluation of chewing performance, nutritional status and speech in patients who underwent inferior alveolar nerve lateralization
Keywords: Ağız cerrahi işlemleri; Cerrahi, Ağız; duygudurum; Inferior alveolar nerve lateralization; Inferior alveolar sinir lateralizasyonu; mood; nerve function; Oral surgical procedures; sinir fonksiyonu; standard implant; standart implant; Surgery, Oral