Mesleki eğitim merkezleri ile alternatif modellerin değerlendirilmesi (Almanya-Türkiye eğitim modellerinin karşılaştırılması) - Yılmaz, Yahya Kemal (My University, 2003)
Ülkemizde Mesleki Eğitim Osmanlı İmparatorluğu döneminde 12. y.y.'da kendisini göstermiş ve 17. y.y.'dan sonra Ahilik ve Lonca sistemi içerisinde varlığını sürdürmüştür. Türkiye'de Mesleki Eğitimin gelişimi iki temel aşamada gerçekleşmiştir. Birinci aşama Osmanlı dönemi içerisindeki meydana gelen gelişmeleri, ikinci aşama ise Cumhuriyet dönemindeki gelişmelerdir. Cumhuriyet dönemi içerisinde 1977 yılında 2089 sayılı Çırak - Kalfa - Ustalık Kanunu olarak çıraklık sistemi yeniden ele alınmış ancak hedeflenen sonuçlara ulaşılamamıştır. Bu dönem itibari ile diğer ülkelerdeki eğitim sistemleri incelenmiş bunlardan Almanya'daki sistemin ülkemiz yapısına daha uygun olduğu gözlenmiş ve 19/ 06/ 1986 yılında 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitim Kanunu olarak uygulamaya konulmuştur. Bu kanun 10 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4702 sayılı kanunla çeşitli düzenlemeler ile yeni şeklini almıştır. Bu kanun ile Çıraklık Eğitim ifadesi Mesleki Eğitim olarak değiştirilmiştir. Bu çalışmada Mesleki ( Çıraklık ) Eğitim Sisteminin Ülkemizde ve Almanya'da uygulanış şekilleri ile sistemin günümüz sanayisindeki yeri ve işlevi incelenmiş, karşılaştırma yapılmış ayrıca Mesleki ( Çıraklık ) Eğitimin Genel Teknik Eğitim içerisindeki yeri ve mukayesesi gerçekleştirilmiştir. Birinci bölümde giriş ve ağırlıklı olarak araştırmada Alman Eğitim Sistemi gözönünde tutularak amaç belirtilmiştir. İkinci bölümde ağırlıklı olarak Almanya' daki Eğitim Sisteminin formal, informal eğitimi araştırılmıştır. Üçüncü bölümde Alman Eğitim sistemi genel olarak incelenirken ağırlık olarak Mesleki ( Çıraklık ) Eğitim Sistemi araştırılmıştır.Dördüncü bölümde Mesleki ( Çıraklık ) eğitim Sisteminin Almanya - Türkiye karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Beşinci ve altıncı bölümde Sonuç, Tartışma, Değerlendirme ve Önerilere yer verilmiştir. In our century occupational Education Appeared in 12 th century in ottoman Empire Period and maintained its existence in Ahilik and Lonca system after 17 th century. The development of occupational Education in Turkey has been achieved in two stages. The first stage includes the developments during the ottoman period, and the second stage includes those during the Republic period. Within the Republic period, in 1977, the apprenticeship system man redealt with the Law of Apprentice, Experienced Apprentice, Master, which is numbered 2089; but the aimed results could not be obtained. Pertaining, to this term, education system of other countries had been examined; among these, German System wan chosen appropriate and it man applied with the 3308 numbered apprenticeship and occupational Education Law. This law wans revised by various regulations pertaining to 4702 numbered law which was published in the Official Newspaper dated 10 July 2001. By this law, the term Apprenticeship Education wan changed by the term Occupational Education. In this study, forms of occupational Education System in Turkey and Germany and Germany and its place in today's industry and its functions have been studied and compared, Also, position of Occupational Education in General Technical Education has been analyzed and comparisons have been realized. In the first chapter, in the introduction, and mainly in the research, the aim wan stated, taking the German Education system into consideration. In the second chapter, informal and formal aspects of the German Education system were discussed. While German Education system is studied in the third chapter, occupational (apprenticeship) education system is examined. In the fifth and the sixth chapters, conclusions, discussions, evaluations and suggestions are stated.
Keywords: Eğitim, Mesleki