Gençlik ve spor bakanlığı yurtlarında görev yapan manevî danışmanların meslekî yeterlik duyguları üzerine nitel bir araştırma - Türkmenoğlu Özgür, Ayşegül (My University, 2025)
Gençlik ve spor bakanlığı yurtlarında görev yapan manevî danışmanların meslekî yeterlik duyguları üzerine nitel bir araştırma Bu araştırmanın amacı, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında görev yapan manevî danışmanların mesleki tutumlarını, yeterlik algılarını ve karşılaştıkları kurumsal sorunları anlamaktır. Araştırmada, 17’si kadın ve 13’ü erkek olmak üzere toplam 30 manevî danışmanla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Toplanan veriler, danışmanların bireysel deneyimleri ve kurum içi dinamiklerin bağlamıyla birlikte değerlendirilmesi için durum çalışması yaklaşımı çerçevesinde incelenmiş ve betimsel içerik analizi yöntemiyle sistematik olarak kodlanıp temalar halinde yorumlanmıştır. Bulgular; eğitim eksiklikleri, kurumsal destek yetersizlikleri, görev tanımlarındaki belirsizlikler, iş birliği sorunları ve maddi-manevî destek eksikliklerinin manevî danışmanların yeterlik duygusunu olumsuz etkilediğini göstermiştir. Ayrıca, çalışma saatlerinin akşam olması ve faaliyetlerin yeterince takdir edilmemesi gibi çevresel faktörler de bu durumu pekiştirmektedir. Araştırma, hizmetlerin etkinliğini artırmak için kurumsal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, mesleki eğitim programlarının geliştirilmesi ve manevî danışman görev tanımlarının netleştirilmesi lüzumunu ortaya koymaktadır.

A qualitative study on the sense of professional ompetence of spiritual counselors working in the dormitories of the ministry of youth and sports The purpose of this study is to explore the professional attitudes, perceived competencies, and institutional challenges of spiritual counselors working in dormitories of the Ministry of Youth and Sports across different regions of Turkey. Semi-structured interviews were conducted with a total of 30 counselors, including 17 women and 13 men. The study adopted a case study design, one of the qualitative research methods. The collected data were analyzed within the framework of the case study approach to interpret counselors’ individual experiences in relation to institutional dynamics, and systematically coded and thematized through descriptive content analysis. The findings indicate that deficiencies in training, lack of institutional support, ambiguities in job descriptions, problems in interdepartmental cooperation, and insufficiencies in both material and moral support negatively affect counselors’ sense of professional competence. Moreover, contextual factors such as evening working hours and inadequate recognition of their efforts further reinforce these challenges. The study concludes that strengthening institutional support mechanisms, developing professional training programs, and clarifying the job descriptions of spiritual counselors are essential for enhancing the effectiveness of these services.
A qualitative study on the sense of professional ompetence of spiritual counselors working in the dormitories of the ministry of youth and sports
Keywords: Case Study; Din psikolojisi; Durum Çalışması; GSB Dormitories; GSB yurtları Spiritual Counseling; Manevî Danışmanlık; Meslekî Yeterlik; Nitel Araştırma; Professional Competence; Qualitative Research; Religion psychology