Endüstri meslek liselerinde toplam kalite yönetiminin uygulanabilirliği - Sarıbıyık, Ziya (My University, 2002)
Bilim ve teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi sonucu, artan kaliteli eleman ihtiyacının karşılanması açısından eğitimin önemi her zamankinden daha fazla ön plana çıkmıştır. Ülkemizin teknolojik gelişmelere ayak uydurması için mesleki ve teknik eğitim okullarının mevcut eğitim ve öğretim müfredatının geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesi gelişimin en önemli adımıdır. Dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler, TKY modelini benimsemiş ve bunu uygulamaya koymuştur. Yapmış olduğumuz tez çalışması sırasında TKY anlayışının eğitime uygulaması ile ilgili çalışmaların özellikle son iki yıldır yoğunlaşmış olduğu gözlenmiştir. Ben bilincini silip, biz bilincini yerleştiren bu felsefenin, eğitim sektörüne de başarı ve kaliteyi getireceği şüphesizdir. Bu düşünce ile yapılan çalışmada, Toplam Kalite Yönetiminin Endüstri Meslek Liseleri'nde sürekli iyileştirme çalışmaları vasıtası ile bu okullardaki başarıyı arttırmadaki etkisi gözlenmiştir. İlk bölümlerde literatür taraması yapılarak, kalite kavramı, TKY, kalite çemberleri, kalite çemberinde kullanılan araçlar ve teknikler ile eğitimde TKY konusunda bilgiler verilmiştir. Tezin uygulama kısmının başlangıcında öğretmen ve öğrencilerle kalite çemberleri kurularak, sınıf ve ders seçimine karar verilmiştir. Daha sonra öğretmen ve öğrenciler ile TKY hakkında bilgilendirici toplantılar yapılmış ve ilk olarak mevcut sorunlar tespit edilmiştir. Tespit edilen sorunlar, belirli başlıklar altında toplamak amacıyla balık kılçığı (sebep-sonuç) diyagramına aktarılmıştır. Sorunların giderilmesi için öğrenci ve öğretmenlerle belli periyotlarda toplantılar yapılmış ve sonuçta öğrencilerin başarı durumları karşılaştırılmış ve başarının arttığı gözlenmiştir. Somut olarak, I. Dönem 1. yazılı başarı oranı % 26.3 iken I. Dönem sonunda bu oran % 44.7'ye, yıl sonunda da % 81.5'lik başarı oranına ulaşılmıştır. Sonuç olarak, başarılı bir eğitimin temel öğeleri olan öğretmen ve öğrencilerin, TKY felsefesi rehberliğinde sorunların çözümüne somut katkılarda bulundukları gözlenmiştir. Çözülen sorunların neler olduğu ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Toplam kalite yönetimi, eğitimde kalite.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi, Eğitimde