İslami Muhasebe Standartlarının Türkiye’deki Katılım Bankalarında Uygulanabilirliği: Bir Alan Araştırması - ÇATIKKAŞ, ÖZGÜR (My University, 2019)
Amaç – Bu çalışmanın amacı İslami Finansal Kurumlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu(AAOIFI) tarafından yayınlanan faizsiz finans kurumlarına yönelik İslami ilkelerle uyumlumuhasebe standartlarının (İslami muhasebe standartları) Türkiye’deki katılım bankalarındauygulanabilirliğini ortaya koymaktadır.Yöntem – Çalışmanın amacı doğrultusunda Türkiye’deki katılım bankalarının muhasebe ve finansalraporlama birimlerinde çalışan kişilere yönelik anket uygulanmıştır. Genel olarak iki ana bölümdenoluşan anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik özellikleri ve İslami muhasebefarkındalık düzeyleri, ikinci bölümünde ise İslami muhasebe standartlarının Türkiye’deuygulanmasına yönelik uygulama öncesi karşılaşılacak durumlar ile uygulama sonrasındakarşılaşılacak durumlara yer verilmiştir. Anketin analizinde SPSS programı kullanılarakkatılımcıların farkındalık düzeyleri esas alınarak farklılık testleri uygulanmıştır.Bulgular – Anket bulgularına göre katılımcıların yaklaşık olarak %58’inin AAOIFI ve İslamimuhasebe konusunda bilgi sahibi olmadıkları ortaya çıkmıştır. Analiz sonucunda ifadelerle ilgiliolarak katılımcıların farkındalık düzeylerine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.Tartışma – Bu bulgulara göre katılım bankalarının muhasebe ve finansal raporlama birimlerindeçalışanlara yönelik AAOIFI ve İslami ilkelerle uyumlu muhasebe standartları hakkında eğitimfaaliyetleri düzenlenmesi gerekliliği öne çıkmıştır. Diğer taraftan katılımcıların farkındalıkdüzeylerine göre anket sorularına vermiş oldukları yanıtlar arasında anlamlı bir farklılıkbulunamaması ise AAOIFI ve/veya İslami muhasebenin Türkiye’de uygulanmasının bilgi düzeyinebağlı olmadığını göstermektedir.

Purpose – This study aims to reveal the applicability of the Islamic accounting standards for interestfree finance institutions by issued Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) in the participation banks in Turkey. Design/methodology/approach – For the purpose of the study, a questionnaire study is applied for the employees in the accounting and financial reporting units of the interest-free banks in Turkey. While in the first part of the questionnaire consisting of two main parts in general demographic characteristics and Islamic accounting awareness levels of the participants, undesirable situations before application and desired conditions after the application for the implementation of Islamic accounting standards in Turkey are included in the second part. SPSS statistic program was used to make difference analysis based on by considering the awareness situation of participants. Findings – According to the questionnaire results, it was found that approximately 58% of the participants did not have knowledge about AAOIFI and Islamic accounting. There is no meaningful difference between awareness situation of participants. Discussion – According to these findings, it is necessary to organize training activities on accounting standards in compliance with AAOIFI and Islamic principles for employees working in accounting and financial reporting units of participation banks. On the other hand, according to their level of awareness of the participants it is the lack of any significant difference between the answers they gave to questions, It show that the application of AAOIFI and/or Islamic accounting standards İn Turkey is not depending on the level of knowledge of participants.
(The Applicability of the Islamic Accounting Standards in the Participation Banks in Turkey: A Field Study)
Keywords: İşletme Finans; İktisat; İşletme