Konutların elektrik enerjisi ihtiyacının güneş enerjisi ile sağlanması - Bücür, Yavuz (My University, 2001)
Fotovoltaik uygulamalar, dünyada kullanılmakta olan yenilenebilir enerji kaynakları arasında en umut verici olanlarından biridir. Diğer alternatif enerji kaynakları gibi, fotovoltaikler de 1970'lerdeki enerji krizinden sonra hızlı bir gelişme göstermiştir. Günümüzde, Almanya, İtalya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde elektrik üretimi için fotovoltaikler kullanılmaktadır. Bu çalışma 7 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, enerji konusuna kısa bir giriş yapılıp, tezin hazırlanmasındaki amaç anlatılmıştır. İkinci bölümde, güneş enerjisi ile ilgili temel bilgiler verilip, önemi ve tarihçesi anlatılmış, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeline değinilip, çevreye karşı etkileri ve kullanım alanları özetlenmiştir. Üçüncü bölümde, fotovoltaik pillerin yapısı, çalışma ilkeleri ve elektriksel özellikleri ile ilgili bilgiler verilip, fotovoltaik pillerin güneş enerjisinden elektriği nasıl ürettiği açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, fotovoltaik sistemi oluşturan elemanlar hakkında bilgiler verilip, fotovoltaik sistem tipleri ve genel dizayn düşünceleri anlatılmıştır. Beşinci bölüm, fotovoltaik sistemin nasıl oluşturulacağının açıklandığı bölümdür. Bu bölümde, tasarımın genel hatları anlatılmış, buna göre örnek tasarımlar oluşturulmuş ve sistem maliyet analizi yapılmıştır. Altıncı bölümde, tez sonucunda ortaya çıkan düşünceler açık ve özlü bir biçimde verilmiştir. Yedinci ve son bölüm tartışma ve değerlendirmenin yapıldığı bölümdür. Tezde elde edilen bulgular bu bölümde tartışılarak değerlendirilmiştir

THE PROVİDİNG OF ELECTRİCAL ENERGY NEEDS OF RESİDENCES WİTH SOLAR ENERGY Photovoltaic applications are among the most hopeful usable energy sources in the world at present. As the other alternative energy sources, photovoltaics have shown rapid development after the energy crisis in 1970's as well. Nowadays, photovoltaics has been used to produce electricity in European countries such as Germany, Italy and Greece. This study is composed of 7 parts. İn the first part, short introduction to energy has been done. The aim, preparation of the thesis has been related. In the second part, the basic informations related to solar energy have been given. Its importance and short history has been described. Beside mentioning the solar energy potential of Turkey, the effects to environment and using fields have been summarized. In the third part, the informations about structure, working principles and electrical characteristics of the photovoltaic cells have been given. It has been explained how photovoltaic cells produce electricity from solar energy . In the fourth part, the informations related to components that form photovoltaic systems have been given. The general design thinkings and photovoltaic system types have been related. Fifth part is explained part that how photovoltaics system is formed. In this part, according to relating of general characteristics of conception, sample conceptions have been farmed! The system cost analysis has been done. In the sixth part, the ideas that appear from result of the thesis have been given definitely. The last part is the part where arguments and evaluations are done. The findings obtained from the thesis, have been argued and evaluated.
Keywords: Elektrik Enerjisi; Güneş Enerjisi; Konut-Türkiye