İklim krizine Türk medyası çerçevesinden bakmak - MUSTAFA, SÜHEYLA NİL; ÖZAY, SEÇİL (My University, 2022)
u çalışmanın odağında bulunan iklim değişikliği gibi etkilerinin küresel olarak hissedildiği ve her bireyin önerilen tedbirlere uyması gereken durumlarda yayınlanan haberler önem taşımaktadır. Doğru kaynaklarla alanda uzmanlaşmış gazeteciler tarafından kurgulanan haberler dünyanın geleceğini belirleyecek bu önemli konuda toplumun da sorumluluk geliştirmesine katkı sağlayacaktır. İklim krizi haberlerinin sorunlar, çözümler ve sorumluluk düzeyleri açısından nasıl çerçevelendiği, bireysel ve toplumsal tepkilerin belirlenmesi ve bu anlamda toplumsal sorumluluk ve eylemin gerçekleşmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye’de iklim krizi haberciliğinin içeriği ve taşıdığı mesajlar bakımından anlamak amaçlanmıştır. Bu amaçla bilim haberciliğinin bir alt dalı olan iklim haberlerinde mesajların nasıl kurulduğu sorgulanmıştır. Araştırmada, Türkiye’de genel kitleye yönelik yaygın yayın yapan kitle iletişim araçlarına odaklanılarak bu araçların çevrimiçi haber sitelerinde iklim krizi üzerine yer alan haberler haber çerçeveleme teorisi merkezinde analiz edilecektir. Çevrimiçi haberlerin etkileşime açık olması ve geniş kitlenin kolayca ulaşabilmesi olanağı dolayısıyla incelenecek haber örnekleri çevrimiçi haber sitelerinde yapılan tarama ile belirlenmiştir.

Especially in situations such as climate change, where its effects are felt globally and each individual must comply with the recommended measures, the news broadcast is of importance. The news based on the right sources and edited by expert journalists will contribute to the development of responsibility in this vital issue that will determine the future of the world. The framing of climate crisis news in terms of problems, solutions and levels of responsibility is of great importance both for the determination of individual and social reactions and for the realization of social responsibility and action. The research focuses on mass media, which widely broadcast for the general audience in Turkey, and the news on the climate crisis in the online news sites will be analyzed in the context of news framing theory. Due to the fact that the online news is open to interaction and can be easily accessed by a wide range of audience, the news samples to be analyzed were determined by scanning online news sites
Considering the climate crisis from the Turkish media framework
Keywords: Çerçeveleme teorisi; İklim krizi; Haber; Haber çerçeveleme; İklim haberleri; Framing theory; the Climate crisis; News; News framing; Climate crisis news