Alkol ve madde bağımlılarında içselleştirilmiş damgalanma ve tedavi motivasyonu ilişkisinin incelenmesi - Ektiricioğlu, Cihan (My University, 2017)
İçselleştirilmiş damgalanma, hastanın tedaviye katılımını ve rehabilitasyon içinişbirliği yapmasını engellemekte ayrıca hastada umutsuzluğa ve depresif belirtilere nedenolabilmektedir. Alkol ve madde bağımlılarında içselleştirilmiş damgalanmanın tedavi motivasyonuüzerindeki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı, kesitsel bir çalışmadır. İstanbul’da bir eğitim vearaştırma hastanesinin AMATEM kliniğinde yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi içinMarmara Üniversitesi Etik Kurulu’ndan etik kurul izni, Erenköy Ruh ve Sinir HastalıklarıEğitim ve Araştırma Hastanesi’nden kurum izni alınmıştır. Örneklem büyüklüğü, istatistikselformülle hesaplanmış ve çalışma 128 hastayla tamamlanmıştır. Veriler, SosyodemografikVeri Formu, Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (RHİDÖ), TedaviMotivasyonu Anketi (TMA) ile toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistiksel analizler, Shapiro-Wilktesti, Student’s t test, One-way ANOVA, Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir.Hastaların %45,3’ü bekâr, %92,2’si erkek, %60,2’si ilköğretim mezunudur ve yaşortalamaları 33,65±11,64’dır. RHİDÖ’den alınan puanlar ortalama 69,22±14,93 olup yüksekdüzeydedir. TMA’dan alınan puanlar ortalama 92,75±18,06’dır. İçselleştirilmiş damgalanmaile tedavi motivasyonu arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğusaptanmıştır (r:0,214; p:0,015). RHİDÖ toplam puanları ile TMA alt boyutları puanlarıarasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (içsel motivasyonr:0,204; p:0,021; dışsal motivasyon r:0,204; p:0,021; kişilerarası yardım arama r:0,184;p:0,038). TMA toplam puanları ile RHİDÖ alt boyutları puanları arasında pozitif yöndeistatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (yabancılaşma r:0,190; p:0,031; kalıp yargılarınonaylanması r:0,237; p:0,007; algılanan ayrımcılık r:0,193; p:0,029).Alkol ve madde bağımlılarında; içselleştirilmiş damgalanma, tedavi motivasyonu vebunların alt boyutlarının puan ortalamaları arasında ilişki saptanmıştır.ABSRTACT Internalized stigmatization inhibits the patient’s involvement in treatment andcooperating with rehabilitation. The patient feels less motivated to start treatment sincedepressive symptoms are seen on them with the influence of internalized stigmatization.Aim: To determine the impacts of internalized stigmatization on treatment motivation inalcohol and substance abuse, and what factors affecting this situation. It’s a cross-sectional study searching for description and correlation. It’s studied inan Alcohol And Drug Reseach, Treatment and Education Center of a psychiatric hospital inIstanbul. To conduct this study, ethical committee permission was obtained from the EthicsCommittee of Marmara University and official permission was obtained from Erenköy StateHospital For Mental Health And Neurological Disorders. The sample size was calculatedusing a statistical formula and 128 patients participated. The data was collected bySociodemographic Information Form, Internalized Stigmatization Scale in Mental Illness(ISSMI) and Treatment Motivation Scale (TMS) and was analyzed using descriptivestatistical analysis Shapiro-Wilk test, Student’s t test, One-way ANOVA, and Pearsoncorrelation analysis.45,3% of the patients are single, 92,2% of them are male, 60,2% of them are primaryschool graduate, and mean age is 33,65±11,64. The avarage score gathered from ISSMI scaleof the patients is 69,22±14,93 and TMS’s is 92,75±18,06 which is high. There’s a statisticallypossitive correlation between total scores of both ISSMI and TMS (r:0,214; p:0,015). There’sa statistically possitive correlation between the total score of ISSMI and low level score ofTMS (intrinsic motivation r:0,204; p:0,021; external motivation r:0,204; p:0,021; search forpersonal assistance r:0,184; p:0,038). There’s a statistically possitive correlation between thetotal score of TMS and low level score of ISSMI (estrangement r:0,190; p:0,031; approval ofmold judges r:0,237; p:0,007; perceived discrimination r:0,193; p:0,029).In alcohol and substance abuse; there’s a relationship between the avaragescores of internalized stigmatization and treatment motivation.
Keywords: Alkol ve madde bağımlılığı; bağımlılık Dependence; içselleştirilmiş damgalanma; internalized stigmatizm; Tedavi; tedavi motivasyonu; treatment motivation; Türkiye