Hemşirelik bakımı bilgisayar programı postoperatif uygulama için bir model - Ay, Fatma (Akça) (My University, 2005)
Araştırma, postoperatif dönemde görülen problemlerin çözümü için uygulanan hemşirelik bakımı ve bakım sonuçlarını belirlemek; bu formları bilgisayar ortamında Hemşirelik Bakımı Bilgisayar haline dönüştürmek amacı ile kesitsel ve randomize bir çalışma olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili içinde bulunan 5 özel hastane, 1 devlet hastanesi ve 3 tıp fakültesinin cerrahi kliniklerinde çalışan 189 hemşire ile 2 tıp fakültesinin Kalp-Damar Cerrahisi kliniklerinde operasyon sonrası bakım ve tedavileri sürdürülen 39 hasta oluşturdu. Veri toplama aracı olarak, hemşireler için anket formu, problem ve hemşirelik uygulamaları sorgulama formu, hasta bilgi formu ve problem-girişim-sonuç içeren hasta bakım formu kullanıldı. Çalışma verileri, tanımlayıcı istatistiksel metodlar, Kruskall Wallis test ve Ridit Analiz kullanılarak değerlendirildi. Araştırmanın sonucunda, Ø Hemşirelerin %42.7'sinin (n=70) en çok tanı ve tedaviye yardımcı uygulamalar için zaman harcadıkları, Ø Postoperatif dönemde, vakalarda en çok ağrı probleminin (vakaların %79.5'inde ve n=31) görüldüğü belirlendi. Ø Konstipasyon, Hipotermi, Hipertermi, Enfeksiyon/ Enfeksiyon Riski, Yetersiz Doku Perfüzyonu, Sıvı Volüm Fazlalığı, Sıvı Volüm Yetersizliği, Etkisiz Hava Yolu Temizliği, Etkisiz Solunum, Travma / Yaralanma Riski, Cilt Bütünlüğünde Bozulma, Cilt Bütünlüğünde Bozulma Riski, Oral Mukoz Membranda Bozulma Riski, Fiziksel Harekette Bozulma, Aktivite İntoleransı, Aktivite İntoleransı Riski, Uyku Biçiminde Bozulma, Bireysel Bakımda Yetersizlik, Beden İmajında Bozulma, Beden İmajında Bozulma Riski, Bilgi Eksikliği, Anksiyete, Korku ve Bulantı-Kusma problemlerinin, postoperatif dönemde dönemde görülen hemşirelik tanıları olduğu saptandı. Ø Özel Hastanede çalışan hemşirelerin, bu problemlerin çözümünde hekim istemini daima uyguladıkları belirlendi. Ø Postoperatif dönemde belirlenen problemler ve konulabilecek hemşirelik tanıları doğrultusunda hemşirelik girişimleri ve bakım sonuçlarına ilişkin bilgisayar hazırlandı. Çalışma sonuçlarına göre, oluşturduğumuz postoperatif dönem hasta bakım planı veri setinin klinikte rehber olarak kullanılması önerilebilir. A MODEL FOR POSTOPERATION APPLY NURSING CARE COMPUTER PROGRAMME

This research has been planned and conducted for a limited time and coincidently in order to evaluate the nursing care and outcame that apply in postoperation period to solve problem; this forms transformed to Nursing Care Computure Programme in computer. The sample of research consisted of 189 nurses who are working in surgical ward in 5 Special Hospital, 1 Goverment Hospital and 3 Medical Faculty in İstanbul and 39 patients that had been treated after operation in Heart-Vessel Surgical Ward in 2 Medical Faculty. Nursing poll form, form of nursing problem and practices, patient information form and nursing care form consist problem-attempt-outcame were used during data collection. During the data analysis; percentage rates, arithmetical averages, standart deviation, Kruskall Wallis Tests and Ridit Analysis were used. At the end of the research, it was defined that; Ø %42.7 (n=70) of nurses spent at most time in order to application to diagnosis and treatment, Ø In the postoperation period, were determined pain problem in the most of case (%79.5 and n=31). Ø Constipation, Hypothermia, Hyperthermia, Infection/ Risk for Infection, Ineffective Tissue Perfusion, Excess Fluid Volume, Deficient Fluid Volume, Ineffective Airway Clearance, Ineffective Breathing Pattern, Risk for Injury/ Trauma, Impaired Skin Integrity or risk, Risk for Impaired Oral Mucous Membrane, Impaired Physical Mobility, Activity Intolerance or risk, Disturbed Sleep Pattern, Bathing/ Hygiene Self-Care Deficit, Disturbed Body Image or risk, Deficit Knowledge, Anxiety, Fear and Vomiting-Nausea are taken as nursing diognosis which are seen in postoperation period. Ø Nurses that were working in special hospitals, always apply doctor order to solve or alleviate this problem, Ø A computer program on attempts and caring results of nursing is organised by the way of problems and nursing diagnosis occured in postoperation period. According to the results of this study, postoperation period patients care plan data set which we made is offered to be used as a guide in clinics.
Keywords: araştırma; Eğitim; Hemşirelik; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri