Kardiyovasküler cerrahi geçiren hastalarda solunum egzersizi günlüğü kullanımının postoperatif ağrıya etkisi - Köse Tunç, Melisa (My University, 2025)
Kardiyovasküler Cerrahi Geçiren Hastalarda Solunum Egzersizi Günlüğü Kullanımının Postoperatif Ağrıya Etkisi Amaç: Bu araştırma, İstanbul’da bir eğitim ve araştırma hastanesinde elektif kardiyovasküler cerrahi geçiren hastalarda solunum egzersizi günlüğü kullanımının postoperatif ağrı düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tasarıma sahip çalışma, 11 Temmuz 2024 - 11 Ocak 2025 tarihleri arasında kalp ve damar cerrahisi yatan hasta servislerinde yürütüldü. Araştırmaya 37’si müdahale, 37’si kontrol grubunda olmak üzere toplam 74 hasta dahil edildi. Veriler, “Hasta Tanılama Formu”, “Visual Analog Skala (VAS)” ve “Solunum Egzersiz Günlüğü” aracılığıyla yüz yüze görüşmelerle toplandı. Müdahale grubundaki hastalarda ameliyat sonrası ilk üç gün solunum egzersiz günlüğü kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra bağımsız gruplar t-testi, karışık ANOVA ve korelasyon testleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Araştırma protokolü ClinicalTrials’a NCT06889935 protokol numarası ile kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve klinik açıdan homojenlik sağlanmıştır. Ameliyat öncesi ve sonrası 1., 2. ve 3. günlerde ağrı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak her üç günde de spirometri egzersiz sayılarında müdahale grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur (p<0,005). Sonuç: Araştırma sonucunda kanıta dayalı literatür doğrultusunda uygulanan solunum egzersiz günlüğü kullanımının kardiyovasküler cerrahi geçiren hastanın ağrı düzeyine istatistiksel açıdan anlamlı etkisi olmadığı saptanırken, günlük kullanımının solunum egzersiz sayısı yönünden anlamlı etkisi olduğu saptandı.

The Effect of Respiratory Exercise Diary Use on Postoperative Pain in Patients Undergoing Cardiovascular Surgery Objective: This study aimed to evaluate the effect of using a respiratory exercise diary on postoperative pain levels in patients undergoing elective cardiovascular surgery at an education and research hospital in Istanbul. Materials and Methods: This randomized controlled experimental study was conducted between July 11, 2024, and January 11, 2025, in the inpatient units of the cardiovascular surgery department. A total of 74 patients participated in the study, with 37 assigned to the intervention group and 37 to the control group. Data were collected through face-to-face interviews using the “Patient Identification Form,” “Visual Analog Scale (VAS),” and “Respiratory Exercise Diary.” A respiratory exercise diary was used for the first three postoperative days in the intervention group. Descriptive statistics, independent sample t-tests, mixed ANOVA, and correlation tests were used for data analysis. A significance level of p<0.05 was adopted. The study protocol was registered in ClinicalTrials under protocol number NCT06889935. Results: Demographic and clinical characteristics of the groups were found to be homogenous. There were no statistically significant differences in pain levels between the groups preoperatively and on postoperative days 1, 2, and 3 (p>0.05). However, a statistically significant difference in the number of spirometry exercises performed was observed in favor of the intervention group on all three postoperative days (p<0.005). Conclusion: While the use of a respiratory exercise diary did not have a statistically significant effect on postoperative pain levels in cardiovascular surgery patients, it was found to significantly increase the number of performed respiratory exercises.
The effect of respiratory exercise diary use on postoperative pain in patients undergoing cardiovascular surgery
Keywords: breathing exercises; Cardiovascular diseases; Cardiovascular surgical procedures; Cerrahi; Kalp ve damar hastalıkları; Kardiyovasküler cerrahi girişim; Kardiyovasküler cerrahi işlemler; nefes egzersizleri; postoperatif ağrı; postoperative pain; respiratory therapy; solunum terapisi; spirometri Cardiovascular surgical procedure; spirometry; Surgery