C2C E-ticarette web sitesi özelliklerinin tüketicilerin siteyi tekrar ziyaret etme niyetindeki rolü ve bir araştırma - Öztürk, Selen Çağla (My University, 2024)
Tüketiciden tüketiciye e-ticaret tüketicilerin birbirleri ile ürün veya hizmet alışverişi yapması olarak tanımlanabilir. Bu e-pazaryerleri üzerinden birçok farklı kategoriden ürünler(teknolojik ürünler, kıyafet vs.)tüketiciler tarafından satışa sunulması ile gerçekleşmektedir. Tüketicilere alıcı ve/ veya satıcı konumunda alışveriş yapmalarını sağlayan web sitelerinin sahip olması gereken tasarım özellikleri bulunmaktadır. Web sitelerinin, tüketicilerin mal ve hizmetler hakkında bilgi sahibi olup ürün geliştirebilecekleri, detaylı içerik bulabilecekleri ve kolayca satıcıya ulaşabilecekleri bir tasarımda olması önemlidir. Bu özellikler alıcıların ve/ veya satıcıların web sitesini tekrardan ziyaret etme niyetini etkilemektedir. C2C E-ticaret olarak faaliyet gösteren web sitelerinin alıcı ve/ veya satıcılara birçok kolaylık sunsa da gizlilik/ güvenlik gibi endişeleri de beraberinde getirmektedir. Tüketicilerin çevrimiçi gizlilik eksikliği hakkındaki algıları (kişisel bilgilerin diğer taraflarla paylaşılması olarak tanımlanır) ve güvenliğin (üçüncü tarafların tüketicilerin kişisel ve finansal bilgilerine yasa dışı erişimi olarak tanımlanır) eksikliği hakkındaki algıları, bazı tüketicileri çevrimiçi alışveriş yapmaktan vazgeçmeye itmektedir. Bu çalışma da C2C faaliyet gösteren web sitelerinin tasarım özelliklerinin 6 unsurunu ve web sitesinin gizlilik/ güvenlik özelliğinin web sitesini tekrardan ziyaret etme niyetindeki rolünü araştırmaya odaklanmıştır. Araştırma tüketiciden tüketiciye çevrim içi alış ve/ veya satış yapablecekleri web sitesini en az 1 kere ziyaret etmiş katılımcılar ile gerçekleşmiştir. Veriler elektronik anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda; web sitesi özelliklerinden tasarımın web sitesini tekrardan ziyaret etme niyeti üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir.

Consumer-to-consumer e-commerce can be defined as consumers exchanging products or services with each other. Products from many different categories (technological products, clothes, etc.) are offered for sale by consumers through these e-marketplaces. Websites that enable consumers to shop as buyers and/ or sellers have design features. It is important that websites are designed in such a way that consumers have information about goods and services, can develop products, find detailed content and easily reach the seller. These features affect the intention of buyers and/ or sellers to revisit the website. Although websites operating as C2c E-commerce offer many conveniences to buyers and/ or sellers, they also bring concerns such as privacy/ security. Consumers' perceptions about the lack of privacy online (defined as the sharing of personal information with other parties) and the lack of security (defined as illegal third-party access to consumers' personal and financial information) may discourage some consumers from shopping online. This study focuses on investigating 6 elements of the design features of C2C websites and the role of the privacy/ security feature of the website in the intention to revisit the website. The research was conducted with participants who have visited the website where they can buy and/ or sell online from consumer to consumer at least once. Data were collected by electronic survey method. As a result of the research; it was determined that design of website features has an effect on the intention to revisit the website.
Webs,te features ın C2C E-commerce the role of consumers' ıntentıon to vısıt the sıte agaın and a research
Keywords: bağlam; C2C e-commerce; C2C E-ticaret; communication commerce; community; content; context; customization; Electronic commerce; Elektronik ticaret; gizlilik/ güvenlik; içerik; iletişim ticaret; özelleştirme; privacy/ security; revisit intention; tekrardan ziyaret etme niyeti Website; topluluk; Web Sitesi