Kontrol eğitiminde proses kontrolü için pac tabanlı scada uygulaması - Böcekçi, Sevim Ceylan (My University, 2012)
KONTROL EĞİTİMİNDE PROSES KONTROLÜ İÇİN PAC TABANLI SCADA UYGULAMASI Bu tez çalışmasının amacı, SCADA sistemiyle Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi kontrol laboratuvarı bünyesinde bulunan PAC panosunun entegrasyonunun sağlanması olarak belirlenmiştir. Gerçekleştirilen sistem de bulanık mantık ve on-off kontrolör yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca kontrol sisteminin deney seti olarak da kullanımını mümkün kılacak şekilde tasarımı yapılmıştır. Proses kontrolü için sıvı seviye ve akış kontrol sistemleri kullanılmıştır. Literatür araştırmalarında sıvı seviye sistemi için en uygun kontrol yönteminin bulanık mantık olduğu tespit edildiğinden bu yöntem tercih edilmiştir. Akış kontrol sistemi içinde bir diğer kontrol yöntemi olan on-off kontrol seçilmiştir. Sıvı seviye ve akış proseslerinin kontrolü için PAC paneli ve SCADA programlanmıştır. PAC panelinin programlanmasında Multiprog SCADA programlanması için ise TOP-DESINER kullanım kolaylığı ve hızlı çözüm sunması nedeniyle tercih edilmiştir. Öğrencilerin istedikleri uygulamaları geliştirebilmelerine olanak sağlayacak şekilde dökümantasyon ve uygulamalı eğitim ortamı oluşturulmuştur.

PAC-BASED SCADA APPLICATION TO CONTROL THE EDUCATION PROCESS CONTROL The purpose of this dissertation study was to integrate the PAC panel available in the control laboratory of the Technical Education Faculty of Marmara University Faculty with SCADA system. Within the realized system, fuzzy logic and on-off controller methods were employed. The control system was designed in a way that enables its use also as a test set. Liquid level and flow control systems were used for process control. Since it was determined in literature researches that the most convenient control method for liquid level system is fuzzy logic, the use of this method was chosen. As for the flow control system, on-off control was selected as another control method. Liquid level and flow processes and SCADA control panel is programmed for the PAC. Multiprog program and SCADA programming of the PAC panel for programming the TOP-DESIGNER program due to the ease of use and provide a quick fix is preferred. Documentation and an applied training environment were created in order to enable the students to develop the applications they want.
Keywords: Kontrol Eğitimi; Makine Eğitimi; Tasarım_Makine