Bilim insanı Hatice Örcün Barışta : yaşamı, eserleri ve Türk sanatı araştırmalarındaki yeri - Gümüş, İlker (My University, 2023)
Bu tez çalışmasının amacı Türk el sanatları ve Türk işleme sanatı çalışmaları ile tanınan bilim insanı H. Örcün Barışta’nın yaşamı, eserleri ve Türk sanatı araştırmalarındaki yeri incelenmektedir. Çalışmada, bir bütün olarak yaşamı, bibliyografyası yeni baştan düzenlenmiş ve eserleri incelenerek değerlendirilmiştir. Çalışmamız altı bölümden oluşmaktadır. konunun amacı ve önemi, kapsamı ve araştırmalar, yöntem ve metoddan oluşmaktadır. İkinci bölümde Bilim İnsanı H. Örcün Barışta’nın yaşamı ve kişiliği verilmiştir. Üçüncü bölümde Barışta’nın yeni bibliyografyası kronolojiye dikkat edilerek oluşturulmuştur. Bibliyografyada kitapları, makaleleri, bildiri ve tebliğleri, ansiklopedi maddeleri, yayınlanmamış bildiri ve tebliğleri ve lisansüstü tezlerine yer verilmiştir. Aynı bölümde tüm eserleri özeti, incelediği eserler, eserin sözlüğü ve sanat tarihindeki yeri değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde kazı ve yüzey araştırmaları, hazırladığı raporlar ve danışmanlığını yaptığı lisans üstü tezlerin listesi verilerek Türk sanatına katkıları ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü olan beşinci bölüm Barışta’nın yaşamı, eserleri ve Türk sanatı gelişimi çerçevesinde Türk sanatına katkıları değerlendirilerek sonuca ulaşılmıştır. Bu sayede Örcün Barışta’yı bir bütün olarak Türk sanatına katkıları ve yeniliklerini değerlendirdik.

The purpose of this thesis research is to examine the life and works of H. Örcün Barışta, a scientist known with her studies in Turkish handicrafts and Turkish embroidery artwork, within the Turkish art studies. The study consists of six chapters. The first chapter includes the purpose and significance, the scope of the topic and research, technique, and method. In the second chapter, the life and personality of Örcün Barışta was addressed. In the third chapter, a new bibliography of Barışta was created in chronological order. The bibliography included her books, articles, presentations and communiqués, encyclopedia articles, unpublished papers and communiqués, and graduate theses. In the same chapter, the abstracts of all her work, the works she has reviewed, the dictionary and the methodology of the work, and the place of the work in art history were evaluated. Her contributions to the Turkish art were addressed in the fourth chapter by providing her excavation and surface studies, reports she has written, and a list of the graduate theses she has supervised. In the fifth and the last chapter of the study, Barışta’s life, works, and her contributions to Turkish art were evaluated within the framework of the development of Turkish art, and a conclusion was made. With this work, we evaluated Örcün Barışta’s contributions to and innovations in Turkish art as a whole.
Keywords: Adana; Ankara; Art, Turkish; Bibliography; Bibliyografya; Bilim insanı; Biography; Biyografi; History; Istanbul; İstanbul; Örcün Barışta; Örcün Barışta, Hatice, 1942-2017; Sanat, Türk; Scientist; Tarih; Turkish art; Turkish embroidery art; Turkish handicrafts; Türk el sanatları; Türk işleme sanatı; Türk sanatı