Evaluation of Integrated Pulmonary Index monitoring during sedation for Deep Brain Stimulation - (:unkn) unknown (My University, 2018)
INTRODUCTION: The Integrated Pulmoner Index (IPI) is amathematically determined factor calculated from measuredend tidal carbon dioxide (ETCO2), respiratory rate, Oxygensaturation (SpO2) and pulse rate. Deep Brain stimulation(DBS) is a minimally invasive surgery for various movementdisorders. During this procedure, electrodes and placed intarget nuclei and performed under sedation. DBS patients wereespecially old and have comorbid medical conditions. Weaimed to assess the early detection of respiratory adverseeffects by the use of IPI andSpO2 monitorization.METHODS: After receiving Ethics committee's approval, wereviewed retrospectively, patients' characteristics of age,gender, ASA status, coexisting diseases, sedation technique,drugs used, prosedüre durations and early complications. Thestudy groups were determined as having IPI monitorization(Group IPI or not (Group PO). We also revised patients' heartrate, respiratory rate, SpO2, mean arterial pressure. Sedationwas assessed with Observer Assessment of Alertness/SedationScore (OAA/SS) and total amount of propofol and midazolamadded during pain.RESULTS: We observed similar hemodynamic andrespiratory effects during sedation with dexmedetomidine.Group IPI have lower IPI values during sedation periodcompared with period of neurological assessment butrespiratory status was sufficient. SpO2 data was found higherin Group IPI (p<0,01). In Group IPI only one patient and inGroup PO 2 patients need respiratory support. In Group IPI,IPI values were found higher in sedation than neurologicalassessment duration (p<0,01).DISCUSSION AND CONCLUSION: Currently, there islimited data validating in DBS practice. IPI monitoring canearly detect sudden respiratory changes in patients duringDBS.

GİRİŞ ve AMAÇ: Entegre pulmoner indeks (EPİ); oksijen satürasyonu, End-tidal karbondoksit konsantrasyonu,solunum sayısı ve kalp hızı değerlerinin ortak matematiksel analiziyle elde edilen indeks değeridir. Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) ameliyatı, parkinson hastalığı, esansiyel tremor ve distoni gibi hareket bozukluklarının tedavisinde sedasyon altında beyine elektrod yerleştirilmesi işlemidir. Genellikle bu hasta grubu, orta yaş ve üstü olup, çoğu zaman yandaş bir sistemik hastalıkları da vardır. Çalışmamızda DBS için sedasyon uygulanan hastaların takiplerinde EPİ ve oksijen satürasyonu (SpO2) kullanımının solunumu etkilemesi ve erken farkındalık yaratması üzerine olan etkilerini görmeyi hedefledik. YÖNTEM ve GEREÇLER: Etik komite onayı sonrası 2015- 2017 yılları arasında sedasyon ile dexmedetomidine uygulanan ve monitörizasyonda EPİ kullanılan (Grup EPİ) ve kullanılmayan (Grup PO) hastaları retrospektif olarak inceledik. Hastaların yaş, cinsiyet, ASA sınıflaması, yandaş hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar ile sedasyon sırasındaki kan basıncı, kalp hızı, SpO2, solunum sayısı, ve EPi kullanılan hastalarda EPİ değerleri, işlem süreleri ve erken postoperatif komplikasyonlar incelendi. Sedasyon değerlendirmesi Observer Assessment of Alertness/Sedation Skor(OAA/SS) kullanılarak yapıldı. Ağrılı işlemler sırasında uygulanan propofol ve midazolam dozları da karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışmamızda sedasyon için deksmedetomidin uygulandığımız hasta gruplarında benzer hemodinamik ve solunumsal değişiklikler gözlendi. Grup PO’de sedasyon için ilaç uygulanan dönemlerde EPİ değerlerinin hafif düşmesine rağmen yeterli solunumun sağlandığını izledik. SpO2 değeri 2. sedasyon dönemi dışında Grup EPİ'de anlamlı yüksek bulundu (p<0,01). Grup EPİ'de sadece 1 hastada, Grup PO'da 2 hastada solunumsal desteğe ihtiyaç duyuldu. Grup EPİ'de EPİ değerleri sedasyon döneminde daha yüksekken, nörolojik muayene sırasında düşük (p<0,01) bulundu. TARTIŞMA ve SONUÇ: EPİ monitörizasyonunun uzun sedasyon gerektiren DBs hasta grubunda ani solunumsal değişikliklerde erken farkındalık oluşturmasıyla faydalı olabileceğini düşündük.
Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulanan hastalarıın entegre pulmoner index (IPI) monitörizasyonu ile takibi
Keywords: Biyoloji; Alerji; Anatomi ve Morfoloji; Androloji; Anestezi; Odyoloji ve Konuşma-Dil Patolojisi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Biyofizik; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Hücre Biyolojisi; Klinik Nöroloji; Yoğun Bakım, Tıp; Dermatoloji; Acil Tıp; Endokrinoloji ve Metabolizma; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Geriatri ve Gerontoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hematoloji; İmmünoloji; Enfeksiyon Hastalıkları; Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Tıbbi Etik; Tıbbi İnformatik; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Genel ve Dahili Tıp; Adli Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Mikrobiyoloji; Nörolojik Bilimler; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Onkoloji; Göz Hastalıkları; Ortopedi; Kulak, Burun, Boğaz; Patoloji; Pediatri; Periferik Damar Hastalıkları; Fizyoloji; Temel Sağlık Hizmetleri; Psikiyatri; Halk ve Çevre Sağlığı; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme; Rehabilitasyon; Solunum Sistemi; Romatoloji; Spor Bilimleri; Cerrahi; Transplantasyon; Tropik Tıp; Üroloji ve Nefroloji