Antidepresanların fulukonazole dirençli candida türlerine antifungal etkisinin mikrobiyolojik ve elektron mikrospik olarak araştırılması - Nuhoğlu, Nihan (My University, 2005)
Bağışıklık sisteminin baskılandığı ya da yetersiz olduğu hasta grubunda özellikle artan boyutta sorun oluşturan bir mikroorganizma grubu olarak mantarlar, ciddi nötropenik ataklar sırasında uzun süre geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı sonucu fungal kolonizasyona ve böylece mantar infeksiyonlarının gelişimine zemin hazırlar. Bu infeksiyonlarda etken olarark Candida türleri önemli bir yer tutar. Bir triazol olan flukonazolun nötropenik ataklarda profilaktik kullanımı hastalarda fungal kolonizasyon gelişimini önlemektedir; ancak bu uygulama, hastalarda flukonazole dirençli Candida türleriyle infeksiyon gelişmesi riskini beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada flukonazole dirençli Candida izolatlarında antidepresan ilaç olan sertralinin sinerjistik etki gösterip göstermediği ve böylece flukonazol direncini ortadan kaldırıp kaldırmadığı araştırılmıştır. Flukonazol Minimal İnhibitör Konsantrasyon (MİK) değerleri 32-128 µg/ ml arasında olan 5 Candida izolatı (3 C.krusei, 2 C.glabrata) çalışmaya alınmıştır. Bu kökenlerin sertralin MİK değerleri 24-48 µg/ ml olarak bulunmuştur. Dama tahtası (checkerboard) yöntemiyle yapılan sinerji çalışmalarında sertralinin ulaşılabilir plazma konsantrasyonlarında (0,09-0,18 µg/ ml) flukonazol MİK’lerinin 4-32 µg/ ml’ye düştüğü ve bu iki ilaç için Fraksiyonel İnhibisyon Konsantrayon (FİK) indeksinin 0,06-0,5 arasında olup sinerji gösterdikleri saptanmıştır. Buna ek olarak MİK konsantrasyonlarında gözlenen geri dönüşümsüz elektron mikroskopik değişimlerin sinerji konsantrasyonlarında da gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Elde edilen in vitro verilerin, in vivo çalışmalarla desteklenmesi koşuluyla , flukonazole dirençli kandida infeksiyonlarında tedaviye sertralinin eklenmesi halinde flukonazol tedavisinin başarılı olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Mantar; Mikrobiyoloji