Resection of synchronous ipsilateral giant bullae and bronchial carcinoid tumor - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Senkron bronşiyal karsinoid tümör ve dev bül, nadir bir durumdur. Bu yazıda, nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı ile seyreden 62 yaşında erkek olgu sunuldu. Tıbbi tedavi ile herhangi bir iyileşme sağlanamadı. Yapılan incelemelerde sağ akciğer alt lobda endobronşiyal karsinoid tümör ve sağ üst lobta dev bül tespit edildi. Sağ torakotomi ile eş zamanlı büllektomi ve bronkotomi ile karsinoid tümörün rezeksiyonunun yanı sıra ameliyat sonrası trakeostomi yapıldı. Hasta 2 litre/dakika oksijen ile ameliyat sonrası 16. günde komplikasyonsuz taburcu edildi. Ameliyat sonrası altıncı ayda radyolojik, görünüm, klinik durum ve pulmoner fonksiyonlar iyileşti ve daha iyi bir yaşam kalitesi gözlendi. Birinci saniyede zorlu ekspiratuvar volüm (FEV1) 0.90 litreden (tahmini %29) 1.13 litreye (tahmini %37) yükseldi. Sigara içmeye devam eden hasta, taburcu edildikten bir yıl sonra kor pulmonale nedeniyle kaybedildi.

Synchronous bronchial carcinoid tumor and giant bullae are rare entities. In this article, we report a 62-year-old male presenting with dyspnea, cough and chest pain. No improvement was achieved with medical treatment. Examinations revealed right lower lobe endobronchial carcinoid tumor and upper lobe giant bullae. Simultaneous bullectomy and bronchotomy and carcinoid tumor resection through right thoracotomy, as well as postoperative tracheostomy were performed. The patient who had 2 lt/ minute oxygen was discharged on the 16th postoperative day without any complication. Radiological, apprearance, clinical situation and pulmonary functions were improved and better quality of life was observed at six months after surgery. Forced expiratory volume in 1 second (FEV1) increased from 0.90 liter (29% predicted) to 1.13 liter (37% predicted). Patient continued to smoke and died due to cor pulmonale one year after discharge.
Senkron ipsilateral dev bül ve bronşiyal karsinoid tümörün rezeksiyonu
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Cerrahi