İran aydının gözüyle Osmanlı Devleti : Ahtar Gazetesi örneği (1876-1880) - Othan, Eyyup (My University, 2010)
İRAN AYDINININ GÖZÜYLE OSMANLI DEVLETİ: Ahtar Gazetesi Örneği (1876-1880) Bu çalışma, Ahtar gazetesi bağlamında İranlı aydınların dönemin siyasi, hukuki ve kültürel konuları hakkında ne düşündüklerini tespit ederek bir sonuca ulaşmayı hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda Ahtar gazetesinin (1876-1880) yıllarındaki nüshaları incelenerek, analizi yapılmış, ulaşılan bilgiler değerlendirilmiş ve bir sonuca ulaşılmıştır. Gazetenin incelenmesi sonucunda, İranlı aydınların, Osmanlı son döneminde yapılan tartışmalara katıldıklarını, Osmanlı Devleti’nde yapılan reform hamlelerini dikkatlice takip ettiklerini, bu dönemde tartışılan kavramlarla ilgili genişçe yorumlar yaptıkları ve bunları yalnız İstanbul’daki okurlarına değil, aynı zamanda İran, Hindistan, Kafkasya gibi muhitlere de ulaştırmaya çalıştıklarını ve bunu kendilerine amaç edindikleri anlaşılmıştır. Ahtar, Osmanlı Devleti, İstanbul, İran, Kaçarlar, Meşrutiyet, İttihad-ı İslam, Modernleşme, Kanun-i Esasi. THE OTTOMAN EMPIRE FROM THE PERSPECTIVE OF PERSIAN INTELLIGENTSIA: Copies of Ahtar Newspaper (1876-1880) The aim of this study is to state the opinions of the Persian intelligentsia about the political, jurisprudential and cultural subjects of the era in the context of the Ahtar newspaper and make a conclusion hereof. In accordance with that aim, the issues of the Ahtar newspaper published between 1876-1880 were examined and analyzed. Acquired information were evaluated and afterwards a conclusion was resolved. As a result of examining the newspaper, it is concluded that the Persian intelligentsia joined the discussions at the last period of the Ottoman Empire, they also followed closely the reformist movements made in the Ottoman Empire, commented comprehensively on the matters of debate and aimed to disseminate their ideas not only to their followers in İstanbul but also in places such as India and Caucasia. Ahtar, Ottoman Empire, İstanbul, Persia, Qajars, Constitutionalism, Islamic Unity, Modernisation, Ottoman Constitution of 1876.
Keywords: Gazeteler_Ortadoğu_İran; Ortadoğu; Siyaset ve Yönetim; Uluslararası İlişkiler