Futbol kulüplerinin şirketleşmesi ve halka açılması - Şaklaroğlu, Sezai (My University, 2004)
Ülkemizde oldukça yeni olan futbol kulüplerinin şirketleşmesi ve halka açılmasını konu alan çalışmada, öncelikle teorik bir çerçevede çizilmiş ve bu amaçla konu ile ilgili olarak şirketlerin halka açılma ve borsada işlem görme süreçleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Daha sonra, konu ile ilgili Manchester United başta olmak üzere diğer Avrupa Kulüplerinin deneyimleri üzerinde durulmuştur. Konunun ülkemizdeki hukuki durumu ve bu konudaki örnek uygulamalar, Galatasaray Spor Kulübünün şirketleşme ve Halka açılma süreci üzerinden detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sporun dünyada ve ülkemizde önemli bir dikkat merkezi ve futbolun da spor dalları arasında en büyük kitleye ulaşan spor dalı olduğu düşünülürse, futbol kulüplerinin şirketleşmesi ve halka açılmasının sermaye piyasalarının gelişmesine ve daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olacağı bir gerçektir. Dolayısıyla gelişmekte olan bir sermaye piyasasına sahip ülkemizde bu konunun, sermaye piyasalarına yeni açılımlar kazandıracak önemli bir potansiyeli olduğu inancındayız.

This thesis is about, a soccer teams' gaining corporate entity and their initial puplic offerings. First, we based our study on a theoretical framework, and in line with this, we analyzed indetails then IPO periods before and after the company go public. We focused on other European soccer teams and mainly Manhester United. Last, the legal process of the issue was examined throught Galatasarat's IPO process. Football is the most attractive sport worldwide and Turkey. So, we believe that, a soccer teams's gaining a corporate entity and its initial puplic offering will help capital merkets to reach a broader investor community. In conclution we believe that IPOs of soccer clubs will provide new horizons to Turkey capital markets.
Keywords: Futbol Kulüpleri; Halka Açılma; Şirketleşme