Panel vektör otoregresif modeller ve bir uygulama - Türküz, Elanur (My University, 2016)
Uluslararası sermaye hareketliliğinin derecesini belirlemek amacıyla gelişmiş ülkelerin yurtiçi tasarruf ve yurtiçi yatırımları arasındaki ilişkinin ölçülmesi üzerine odaklanan Feldstein-Horioka (1980), yurtiçi tasarruflar ve yurtiçi yatırımlar arasında gözlenen yüksek korelasyonun sermaye hareketsizliğine işaret ettiğini belirtmiştir. Sermaye hareketleri serbestlik derecesinin gelişmiş ülke ekonomilerinin yapısı ile çelişki yaratması sebebi ile Feldstein-Horioka (1980) literatürde bir bulmaca niteliği taşımaktadır. Bu teorinin geçerliliği dışa açık gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için 1981-2013 dönemi içinde Panel VAR yöntemi ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Kısa ve uzun dönem dinamikleri incelenerek yatırımlar, tasarruflar ve cari işlemler dengesi arasındaki ilişkinin dışsal şoklara karşılık verdiği tepkiler Panel VAR modeli kullanılarak etki-tepki analizi ile incelenmiş ve dışa açık ülke ekonomilerinde meydana gelen bu şokların ilgili değişkenlere nasıl yansıyacağı etki-tepki analizi ve varyans ayrıştırması ile ele alınmış ve açık ülke ekonomilerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin Feldstein-Hipotezini reddettiği sonucuna ulaşılmıştır. Feldstein-Horioka, Panel VAR, Panel birim kök

In order to predict the degree of capital mobility, Feldstein-Horioka (1980) focused on the relation between domestic savings and investment to determine international capital mobility and predicted high correlation between domestic savings and investment which referred to capital immobility. Therefore, this fact is incompatible within developed countries. Owing to creating a paradox with the economic structure of developed countries and dependence of the degree of capital activity latitude Feldstein-Horioka carries puzzling characteristics in the literature. The validity of the theory is examined with panel annual data of developed and developing open economies within the period 1981-2013 by comparing the results with Panel VAR. The co-movement of the current account balance and savings on investment was explanined by interpreting the impulse-response functions and variance decomposition using Panel VAR models in order to investigate short and long run dynamics and reveal the Feldstein-Horioka puzzle. The results reject the Feldstein – Horioka hypothesis and indicate high capital mobility in developed economies. Feldstein-Horioka, Panel VAR, Panel Unit Root
Keywords: Ekonometri